Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

17 september 2002

NAJK betreurt gebrek aan daadkracht bij ministerie

Jonge boeren en tuinders vinden het jammer dat het ministerie op belangrijke punten de koe niet bij de horens durft te vatten.

'Een gezonde agrarische sector is een levensvoorwaarde als het gaat om de zorg voor een natuurlijke omgeving,' stellen de minister en staatssecretaris.
Maar hoe krijgen we weer een gezonde agrarische sector? Het enige antwoord dat het ministerie geeft, is de vermindering van de administratieve lasten. Inderdaad zijn deze lasten een grote bron van ergenis bij veel agrarische ondernemers, maar een slechte economische situatie buig je niet om door minder te administreren.

Het ministerie durft niet 'de koe bij de horens te vatten' en daadwerkelijk de economische problemen aan te pakken. Die problemen worden in hoofdzaak door drie punten veroorzaakt:


* De balans tussen het rendement van een boerderij en de waarde ervan ligt zo scheef dat jonge boeren niet kunnen starten, maar tegelijkertijd hebben oude boeren op hun sterfbed een paar miljoen op de bank staan.

* De achtergestelde positie van jonge boeren wordt absoluut genegeerd. Dit kabinet maakt het zelfs nog moeilijker, omdat ze jonge boeren en tuinders de mogelijkheid ontnemen om goedkoop geld te lenen door middel van de Tante Agaath lening. Dit kost ons gemiddeld 15.000 euro per bedrijf.

* De Nederlandse maatschappij wenst dat er op een duurzamere of veiliger manier met het milieu, met de dieren en met het voedsel om gegaan wordt, dan wat nu gemiddeld in de wereld gangbaar is. Wil men boeren en tuinders in Nederland een perspectiefvolle toekomst bieden, dan moeten er eisen gesteld worden aan de producten. Op die manier krijgen Nederlandse en buitenlandse producten gelijke kansen en kunnen investeringen in dierwelzijn of het milieu ook terugverdiend worden.

Het NAJK vindt dat echte economische problemen niet aangepakt worden en aandacht voor startende jonge boeren of tuinders is er helemaal niet. Het 'boertje pesten' lijkt over, dat is positief. Maar jonge agrariërs gaan er wel 15.000 euro op achteruit en de toekomst blijft onzeker. De trend van een sterk dalend aantal bedrijfsovernames wordt hiermee zeker niet afgeremd. Laat staan dat er weer meer jongeren het bedrijf gaan overnemen.

Wel vindt het NAJK het positief dat de grondgebonden landbouw een grotere rol krijgt bij het verhogen van de natuurwaarde in Nederland. De jongeren zijn blij met de mening van het kabinet dat agrariërs moeten worden ingeschakeld om Nederland natuurlijker te krijgen, in plaats van ze buitenspel te zetten.