Productschap Tuinbouw

PT: Positief over hoofdlijnen LNV-begroting, ongerust over bezuinigingen

Het Productschap Tuinbouw (PT) is op hoofdlijnen positief over de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) voor 2003. Vooral de plannen over duurzaam ondernemen, het verminderen van administratieve lasten en de aanpak van het gewasbeschermingsmiddelenbeleid spreken het PT aan. Minder positief is het productschap over de voorgenomen forse bezuinigingen van LNV. Vooral over het afgenomen budget voor de herstructurering van de glastuinbouw en voorlichting op energiebesparing maakt het schap zich zorgen.

J. van der Veen, voorzitter van het PT, is te spreken over de eerste LNV-begroting van minister Veerman. Het is een herkenbaar verhaal waar het bedrijfsleven op een aantal belangrijke punten mee uit de voeten kan. Een forse beperking van de administratieve lasten voor telers en handelaren spreekt mij zeer aan, evenals het voornemen van het ministerie om de kwaliteitscontrole efficiënter te laten verlopen. Positief is de voorzitter eveneens over de praktische aanpak van Veerman van het gewasbeschermingsdossier. Een snelle beoordeling van nieuwe middelen door het CTB en aanpassing aan de EU-toelatingsnormen kan het onrealistische beleid van de afgelopen jaren weer in het juiste spoor trekken.

Van der Veen ziet ook veel in de plannen van LNV om de sector duurzaam te maken. Het ministerie blijft inzetten op het certificeren van bedrijven. Dit is noodzakelijk om de concurrentie de baas te blijven en de kwaliteit van de producten te waarborgen. Hierbij laat het LNV ook ruimte voor het bedrijfsleven om dit te organiseren. Het productschap kan zich goed vinden in dit beleidsvoornemen. Vroeger werd nog wel eens gedacht dat de overheid alles moest regelen, maar van deze gedachte is het ministerie gelukkig afgestapt, aldus de PT-voorzitter.

Vraagtekens zet het productschap bij de plannen van het ministerie als het gaat om de biologische productie in ons land. Een aandeel van vijf procent in 2004 is volgens Van der Veen een zeer ambitieuze doelstelling. Ook laat de overheid een verdere ontwikkeling van de biotechnologie aan zijn lot over. Verder komen normen en waarden wel aan bod in de begroting, maar blijven ze wat in de lucht hangen.

Ongerust is de PT-voorzitter over de zeer forse bezuinigingen in de begroting. Vooral omdat niet altijd duidelijk is in welke beleidsterreinen het mes gezet zal worden. Voor de ontwikkeling van agroketens en logistiek zijn bijvoorbeeld goede plannen gemaakt, alleen is onzeker hoeveel geld de overheid daarvoor wil uittrekken. Dit geldt ook voor het duurzaam maken van de tuinbouwsector. De tuinbouw moet internationaal hard concurreren en kan een stimulans voor duurzaamheid goed gebruiken, aldus Van der Veen. Duidelijk is wel dat de herstructurering van de glastuinbouw en de voorlichting op het gebied van energiebesparing in 2003 het met minder geld moeten doen.

In de begroting van het ministerie van Economische Zaken (EZ) voor volgend jaar wordt vastgehouden om de rest van de energiemarkt per 1 oktober 2003 vrij te geven. Het Productschap Tuinbouw vindt dit tijdstip riskant. De liberalisering verloopt tot nu toe chaotisch en aanvullende maatregelen zijn volgens de PT-voorzitter hard nodig. Daarnaast wordt de subsidie voor duurzame energie fors verlaagd.

In de begroting van EZ wordt een nieuwe regeling voor warmtekrachtkoppelingsinstallaties in de tuinbouw op basis van CO2-reductie aangekondigd. Van der Veen blijft echter sceptisch. Het is nog niet bekend hoe de regeling er precies uitziet en het is nog de vraag of door dit beleid het de tuinbouwsector mogelijk gemaakt wordt om de afgesproken doelen uit de convenanten te halen.