Gemeente Amsterdam

|

Amsterdam slaat de handen ineen en pakt het lerarentekort aan

Ieder jaar ¤ 2 miljoen beschikbaar voor secundaire arbeidsvoorwaarden collectieve sector

De overheid laat het volgens de Nederlandse burger in toenemende mate op vele fronten afweten zo blijkt uit het rapport 2002 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Wat betreft het onderwijs is er grote onvrede over het lerarentekort en de vaak krakkemikkige huisvesting. Het lerarentekort vormt de zwakste schakel. Het personeel vergrijst en het tekort leidt ertoe dat voor de zittende leerkrachten de werkdruk stijgt. Scholen met veel achterstandleerlingen hebben de meeste last van het lerarentekort, aldus het SCP. Deze scholen zijn vooral in de grote steden te vinden.

Om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren zijn voldoende leerkrachten een noodzakelijke voorwaarde. Daarom hebben Amsterdamse scholen en wethouder onderwijs, Rob Oudkerk, de handen ineengeslagen om het lerarentekort aan te pakken. De doelstelling is dat de Amsterdamse scholen de meest aantrekkelijke onderwijswerkgevers worden in de regio. Het streven is dat in 2006 het tekort aan leraren is opgelost. Enerzijds door maatregelen die het interessant maken voor leerkrachten om in het onderwijs in Amsterdam te werken en te blijven werken. Anderzijds door het bieden van een goede werkomgeving. Voor dit laatste zal er de aankomende jaren fors extra geïnvesteerd worden in goede onderwijshuisvesting.

Voor de zomervakantie is door de schoolbesturen en de wethouder het initiatief genomen om zowel het huidige, als het verwachte tekort aan leerkrachten in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat er per 16 september 252 vacatures zijn in Amsterdam. Uitgesplitst naar onderwijssoorten betekent dit: in het basisonderwijs 170, het voortgezet onderwijs 45 en het speciaal onderwijs 37 vacatures. Verder blijkt dat na 2002 de vraag naar leerkrachten verder zal stijgen, met name vanwege de vergrijzing. Ook is het in Amsterdam veel moeilijker om kortdurende vervanging te regelen. De reden hiervoor is dat arbeidsmarktreserve dermate is 'opgedroogd', zodat er bij ziekte direct een probleem ontstaat.

Maatregelen:
Het college van B&W heeft besloten om ieder jaar opnieuw ¤ 2 miljoen beschikbaar te stellen om het werken in de collectieve sector aantrekkelijk te maken. Zo zal de gemeente onder meer:
* Bijdragen aan plannen van de scholen om het ziekteverzuim drastisch te verkleinen.

* Een vacaturebank opzetten voor Amsterdam.
* Parkeervergunningen voor werkers in de collectieve sektor regelen.
* Mee financieren aan een wervings/promotiecampage voor de collectieve sector.

* Een stadspas instellen voor het bezoeken van culturele voorzieningen voor personeel in de collectieve sector.
* Bijdragen aan reis- of verhuiskostenvergoedingen
De Gemeente verwacht dat schoolbesturen hiermee gestimuleerd worden om de kwaliteit van het onderwijs verder te verbeteren. Schoolbesturen zullen de aankomende jaren daarnaast werk maken van een adequate aanpak van het ziekteverzuim en functiedifferentiatie. Daarnaast komen er maatregelen om de uitstroom van leerkrachten te beperken en de instroom te vergroten.

Het kabinet
Voor Amsterdam is de aanpak van het lerarentekort prioriteit. Niet alleen door te zeggen dat het belangrijk is, maar ook door het beschikbaar stellen van geld voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het kabinet is verantwoordelijk voor de primaire arbeidsvoorwaarden. Volgens het regeerakkoord is het onderwijs speerpunt van beleid. Financieel is daar echter nog niets van te merken. Integendeel, zo dreigt er onder meer fors bezuinigd te worden op gesubsidieerde arbeid. Dit betekent een grote aanslag op het onderwijs. Alleen al in Amsterdam werken meer dan 2000 mensen in gesubsidieerde banen als klasseassistent of conciërge in het onderwijs. Het inkrimpen van deze banen zal de werkdruk nog meer verhogen.

Prinsjesdag
Amsterdam verwacht dan ook dat op prinsjesdag het kabinet niet alleen met mooie woorden komt over het onderwijs maar ook met daden. De grote vier steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht pleiten al tijden voor een randstadtoeslag voor het personeel in de collectieve sector. Uit het rapport van het SCP blijkt weer eens duidelijk dat de problemen vooral spelen in de grote steden. Daarom zal het kabinet haar verantwoordelijkheid moeten nemen om zo snel mogelijk middelen beschikbaar te stellen voor een randstadtoeslag, danwel in een ruimere bekostigingswijze van scholen in de grote steden.

Amsterdam, 16 september 2002 Herbert Raat ^


-

© gemeente Amsterdam - 17-09-2002