European Commission

IP/02/1310

Brussel, 17 september 2002

Schonere lucht in de steden van de EU - De Commissie controleert de blootstelling van de Europese bevolking aan luchtverontreiniging (het PEOPLE-project)

Vandaag heeft de Europese Commissie in Brussel het PEOPLE-project (Population Exposure to Air Pollutants in Europe) voorgesteld, dat tot doel heeft het effect van luchtverontreiniging op de gezondheid van de bevolking te meten. 2000 vrijwilligers zullen gedurende 12 uur een vervuilingsdetector dragen. In onze drukke Europese steden wordt 70 tot 80% van de luchtverontreiniging veroorzaakt door het wegverkeer. De kankerverwekkende stof benzeen is overvloedig aanwezig in de door ons ingeademde lucht. De stof wordt in de lucht gebracht door auto's en komt vrij bij het roken. De blootstelling aan benzeen varieert naargelang van het type vervoermiddel en de specifieke omgeving (scholen, winkels, kantoren, cafés, enz.), maar hangt ook af van persoonlijk gedrag, levensstijl en gewoonten. Het project gaat van start in Brussel en Lissabon en wordt vervolgens ook uitgevoerd in Boekarest, Boedapest, Dublin, Kraków, Ljubljana, Madrid, Parijs en Rome. De resultaten, waarbij de verontreinigingsniveaus in steden in verschillende omstandigheden in kaart zullen worden gebracht, zullen in februari 2003 aan het grote publiek worden voorgesteld.

"Uit een recente onafhankelijke studie blijkt dat alleen al in drie Europese landen - Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland - jaarlijks ongeveer 40 000 mensen sterven aan de gevolgen van luchtverontreiniging" aldus het met wetenschapsbeleid belaste Commissielid Philippe Busquin. "Het is dan ook duidelijk dat luchtverontreiniging negatieve effecten op lange termijn heeft op de volksgezondheid in het algemeen, en dit ondanks de door de EU vastgelegde stringente emissiegrenswaarden. Dat is de reden waarom onderzoeksprojecten zoals PEOPLE zo waardevol zijn. Zij bezorgen de beleidsmakers, de werkers in de milieu- en gezondheidssector en het algemene publiek een momentopname van de luchtverontreiniging in de Europese steden en de impact daarvan op de volksgezondheid. Die informatie kan vervolgens worden benut, niet alleen door de beleidsmakers om een op feitelijke gegevens gebaseerd beleid uit te werken, maar ook door de burgers om op een gemotiveerde wijze keuzes te maken over persoonlijke en gezondheidskwesties en zo de blootstelling aan verontreiniging te minimaliseren."

Het PEOPLE-project ondersteunt toekomstige EU-wetgeving betreffende benzeen(1)
, en het gezonde-stedenproject van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het vormt een aanvulling op de onderzoeksprogramma's betreffende milieu en volksgezondheid van de Commissie. EU-onderzoekers zetten momenteel een Europees informatiesysteem inzake luchtverontreiniging en volksgezondheid (APHEIS) op. Tezelfdertijd zal een evaluatie worden gemaakt van de effecten van luchtverontreinigende stoffen op de volksgezondheid om op die basis kwaliteitsnormen vast te leggen (AIRNET).

In het PEOPLE-project wordt met name gekeken naar twee van de meest zichtbare bronnen van verontreiniging: het vervoer en roken. Er worden metingen uitgevoerd op drukke verkeersknooppunten, maar ook in rustige parken. De mensen die aan het project deelnemen worden geselecteerd op basis van de verschillende transportwijzen die zij gebruiken, zoals eigen auto, openbaar vervoer of verkeer te voet of met de fiets. De resultaten van deze groepen zullen worden vergeleken met zowel een controlegroep, die bestaat uit mensen die buitenshuis werken dan wel thuis blijven, als met een groep rokers.

In het PEOPLE-project zal nieuwe bemonsteringsapparatuur worden gebruikt om benzeenniveaus in een kort tijdsbestek te kunnen meten. Benzeen is een kankerverwekkende stof die vrijkomt uit benzine en die leukemie kan veroorzaken. De stof wordt geproduceerd in verbrandingsmotoren zoals de motoren van auto's en vrachtwagens. Eenvoudige keuzes, zoals het vervoer naar en van het werk, beïnvloeden de persoonlijke blootstelling van een persoon aan benzeen. Benzeen is ook een goede signaalstof voor andere door het verkeer in de lucht gebrachte verontreinigende stoffen, zoals koolmonoxide, stikstofoxiden, vluchtige koolwaterstoffen en zwevende deeltjes. De monitoring van benzeen geeft daarom ook een idee van de blootstelling aan andere verontreinigende stoffen.

Meer informatie kan worden aangetroffen op de volgende webpagina:

http://www.people-pt.net/eindex.html

(1)
Richtlijn 2000/69/EG betreffende grenswaarden voor benzeen en koolmonoxide in de lucht, die eind 2002 van kracht wordt.