Ingezonden persbericht

Studenten zwaar belast

UTRECHT, 20020917 -- Het voorstel van staatssecretaris Nijs (Onderwijs) om studenten in de toekomst hun studiebeurs na de opleiding in de vorm van belasting terug te laten betalen valt bij het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) in verkeerde aarde. Voorzitter Linda van Beek: "Nijs slaat de plank helemaal mis: Met de invoering van deze 'studentenbelasting' komt de toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs in het geding."

Het voorstel van Nijs maakt deel uit van een omvangrijk plan dat de staatssecretaris in oktober zal presenteren. Het plan behelst een herziening van het gangbare bekostigingsstelsel. Naast het voorstel over studentenbelasting zal Nijs ook uitsluitsel geven over de invoering van vouchers in het Hoger Onderwijs.

De studentenbelasting zal studenten ontmoedigen om een studie in het Hoger Onderwijs te volgen. Nederland heeft het Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele rechten, ondertekend, welke voorziet in invoering van kosteloos hoger onderwijs. Het ISO concludeert dat het voorstel van Nijs dan ook onacceptabel is en in strijd met Europese afspraken. De invoering van vouchers, welke voorziet in het bekostigen van instellingen via de student, zal leiden tot een beperking van het leerrecht. Studenten mogen in de toekomst maar een vooraf vastgesteld aantal 'eenheden' onderwijs volgen. De financiële consequenties worden zo voor studenten alleen maar groter.

"De voorstellen getuigen niet van veel realiteitszin," aldus Van Beek. "De gedachte dat het Hoger Onderwijs gebaat is bij marktwerking is al lang achterhaald. Studenten zijn geen consumenten en vertonen geen consumentengedrag."

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste overlegpartner van de Minister van Onderwijs. Bij het ISO zijn ongeveer 160.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht