Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland


Persbericht

17 - 9 - 2002

Vermindering van regelgeving bij het Ministerie van LNV

De Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN) is blij dat de nieuwe minister de afspraken op ruimtelijke ordeningsgebied met de glastuinbouw overneemt. Het is een goede zaak dat de vermindering van de regelgeving en het vereenvoudigen van de administratie, ook op het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) hoge prioriteit krijgt.

De VBN onderschrijft het operationele doel van de nieuwe minister: een perspectiefvolle en duurzame glastuinbouw in Nederland. Het is een goede zaak dat ook hervestiging van glastuinbouwbedrijven in door de provincie aan te wijzen regionale concentraties met perspectief, expliciet in de begroting wordt genoemd.
De VBN gaat ervanuit dat de toekomstige bezuinigingen de sector niet zullen raken.

Vermindering van de regelgeving is een onderwerp dat de VBN met instemming ontvangt, maar aankondigen en realiseren zijn twee zaken. Met name de zin: De minister wil daarna de administratie rond plantenziekten en bestrijdingsmiddelen vereenvoudigen, spreekt aan. Een vraagteken voor de VBN is echter waarom dat pas kan gebeuren na aanpassing van de mest en veterinaire verplichtingen op administratief gebied.

Tevens waardeert de VBN de mededeling dat de bewindsman minder ver vooruit wil lopen op de Europese regels. Nederland hoeft niet meer het beste jongetje van de klas te zijn. Deze voornemens bieden zeker perspectief voor de toelating van nieuwe bestrijdingsmiddelen.

Duurzaam ondernemen krijgt ook van dit kabinet belangstelling. De veilingen zijn blij met de stelling van de minister dat duurzaam produceren niet iets is wat de overheid moet opleggen. Ondernemers moeten daar zelf achter staan en hebben daar een eigen verantwoordelijkheid. De bloemenveilingen hebben al veel zaken op dit gebied uitgevoerd en hebben recentelijk nieuwe ambitieuze doelstellingen op dit gebied gepresenteerd.