Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Recht op zorg en doelmatigheid

Het recht op zorg staat centraal in de Zorgnota en de Begroting 2003, die minister Bomhoff en staatssecretaris Ross op Prinsjesdag hebben aangeboden aan de Tweede Kamer.

Dat recht betekent concreet dat burgers het hele jaar door gebruik moeten kunnen maken van hun aanspraken op verschillende vormen van zorg.

Het kabinet heeft vooralsnog 9,5 miljard euro uitgetrokken voor de zorg. Daarnaast is er tot en met 2006 een extra bedrag van 1,2 miljard euro beschikbaar voor het terugdringen van te lange wachttijden. Om de bureaucratie in de zorg te verminderen en op het geneesmiddelenbudget te korten, is een pakket ombuigingen afgesproken van in totaal 568 miljoen euro.

De VWS-bewindslieden willen de komende jaren meer doelmatigheid in de zorg, onder meer door financiële prikkels. Extra geld, meer doelmatigheid en afschaffing van overbodige regels zullen leiden tot een hogere productie, zo is het uitgangspunt.

Op de speciale Prinsjesdagsite van VWS vindt u alle informatie over het VWS-beleid voor 2003. De bewindslieden geven er tekst en uitleg en u kunt de nieuwe Begroting en Zorgnota, presentaties en andere relevante documenten downloaden.

Prinsjesdagsite VWS 1. Prinsjesdagsite VWS
Externe link, 17-9-2002