Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-214
Den Haag, 17 september 2002

Rijksoverheid geeft 17,5 miljard euro subsidie in 2003

Het totale beschikbare subsidiebedrag dat ministeries volgend jaar aan derden beschikbaar stellen bedraagt ¤ 17,5 miljard. Dit meldt het Subsidie Overzicht Rijksoverheid 2003 (SOR).

Om het tegenzittend economisch tij het hoofd te kunnen bieden, heeft het nieuwe Kabinet ruim ¤ 146 miljoen bezuinigd op subsidies voor 2003. In totaal zijn er in 2003 29 subsidieregelingen minder dan in 2002. Enkele departementen hebben deze bezuinigingen (taakstelling) reeds verwerkt in de bedragen van het SOR 2003, andere hebben de taakstelling nog 'geparkeerd' om later toe te rekenen (korten) naar individuele subsidieregelingen. Oorzaak hiervan was de relatief korte tijd die er zat tussen het aantreden van het nieuwe kabinet en de indiening van de begrotingen, waardoor het lastig was de subsidietaakstellingen (geheel) te verwerken tot op het niveau van individuele subsidies. Hierdoor zal het budgettaire beslag voor 2003 bij de meeste departementen nog (naar beneden) worden bijgesteld.

Ondanks de bezuinigingen, is er voor 2003 sprake van een toename in het budgettair beslag met bijna ¤ 0,8 miljard. Circa ¤ 0,4 miljard is het gevolg van algemene prijsstijgingen. De grootste stijgingen ten opzichte van vorig jaar hebben zich voorgedaan op de begrotingen van VROM, OCW, Buitenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat. De subsidiebudgetten van Justitie en Economische Zaken vertonen de grootste afname ten opzichte van 2002.

Jaarlijks wordt op Prinsjesdag gelijktijdig met de presentatie van de begrotingen het Subsidie Overzicht Rijksoverheid (SOR) gepubliceerd. Het SOR geeft een overzicht van alle subsidies die door ministeries aan derden worden verstrekt. Het SOR is per departement gerangschikt en geeft onder meer informatie over regelingen, de bijbehorende begrotingsbedragen, de doelstelling en de doelgroep en de evaluatie van de regeling. In tegenstelling tot voorgaande jaren wordt met ingang van de Rijksbegroting 2003 geen papieren exemplaar van het SOR meer uitgebracht. Dit op verzoek van de Commissie voor de Rijksuitgaven. Het SOR 2003 is uitsluitend beschikbaar gesteld via het internet.

Het SOR 2003 is te raadplegen op de website van het ministerie van Financiën: www.minfin.nl