Opkopzorg


Meer nadruk op kwaliteit van de zorg

Op Prinsjesdag maakte het nieuwe kabinet zijn plannen voor het komende jaar bekend. Ook in de Zorgnota 2003 staat de keuze van de cliënt centraal. Dit betekent niet alleen dat de modernisering AWBZ met volle kracht wordt doorgezet, maar ook dat de kwaliteit van de zorg moet worden gewaarborgd door de zorgaanbieder. De overheid zal dit sterker gaan controleren.

Tijdens de persconferentie zei staatssecretaris Clémence Ross als toelichting op de Zorgnota 2003: "Als je het over meer keuze hebt en de klant centraal staat, dan heb je het over zo goed mogelijk tegemoet komen aan hulpvragen van mensen. Dat betekent niet alleen het aanbod structureren, maar ook zorgen dat die van goede kwaliteit is."

Keurmerk
Ross meent dat kwaliteit in de eerste plaats een verantwoordelijkheid is van de aanbieders van zorg. "Ik pleit voor kwaliteitszorgsystemen in instellingen. Ook voor meer transparantie, helderheid en openheid, zodat de klant wat te kiezen heeft." Het toezicht vanuit de overheid zal verder bekeken moeten worden, maar men kan denken aan een versterkte rol van inspecties, aldus de staatssecretaris.

Modernisering AWBZ
Meer keuzemogelijkheden moeten ook worden mogelijk gemaakt door de modernisering AWBZ, zo staat in de Zorgnota. Het nieuwe kabinet gaat daarom door op de ingeslagen weg, waarbij zorg in functies wordt gedefinieerd. Op deze manier kan een zorgaanbieder in meerdere AWBZ-sectoren zorg aanbieden.

Ook de andere onderdelen van de modernisering, zoals beschreven in de brieven van 17 juli 2001, 9 november 2001, 19 april 2002 en 15 juli 2002 worden in het volgende jaar uitgevoerd.

Betere afstemming
Wel menen de minister en staatssecretaris dat de afstemming tussen de AWBZ-zorg en die van de Ziekenfondswet/particuliere verzekeringen meer aandacht verdient. "Iemand die pas in het ziekenhuis geopereerd is, kan bijvoorbeeld pas weer naar huis als er extramurale behandeling door een verpleeghuis geregeld is. De verschillende financieringsstromen mogen een efficiënt gebruik van de beschikbare middelen voor zorg niet belemmeren."

Bekijk de Zorgnota 2003 en de Rijksbegroting 2003

Reactie Staatssecretaris op OpKopZorg.nl

Naar aanleiding van de presentatie van de Zorgnota reageert staatssecretaris Clemence Ross-van Dorp op OpKopZorg. Ze onderstreept het belang van de transparantie van het zorgaanbod en de mogelijkheid voor cliënten om kwaliteit van de zorg te meten.

Zie het origineel http://www.opkopzorg.nl/nieuws/artikel.php?id=47 .

Datum: 17-09-2002