Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER VERA DUA VLAAMS MINISTER

VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW Dinsdag 17 september 2002

ROB-campagne: oproep aan alle Vlaamse gemeenten

Automobilisten die het rustig doen op de baan, verhogen niet enkel de verkeersveiligheid, ze rijden ook milieuvriendelijker. Wie rustig schakelt, zorgt voor een vermindering van de uitstoot van CO2 (koolstofdioxide) van 5 % in de stad en tot 25 % op de buitenweg. De uitstoot van NOx (stikstofoxide) wordt zelfs gehalveerd, zowel in als buiten de stad. Dat blijkt uit een studie van de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van Aminal. In Mortsel loopt al enige tijd de ROB-campagne. Het stadsbestuur roept er de bewoners op Rustig op de Baan te zijn; omwille van de verkeersveiligheid. Rustig op de Baan is ook goed voor het milieu. Vlaams Minister van Leefmilieu Vera Dua wil deze ROB-campagne nu hanteren als een middel om de doelstellingen van het Vlaams Klimaatplan en van het Protocol van Kyoto te helpen realiseren. Ze geeft alle Vlamingen een aantal tips mee om
milieuvriendelijker te rijden. Meteen roept ze alle Vlaamse gemeenten op zich achter deze campagne te scharen. Zo kunnen we met zijn allen twee belangrijke doelstellingen realiseren: een veiliger verkeer én een beter milieu.

De minister baseert zich voor deze ROB-campagne op twee gegevens. Enerzijds is er de campagne voor meer verkeersveiligheid van het stadsbestuur van Mortsel. Anderzijds is er de studie: "Invloed van het rijgedrag op de verkeersemissies: kwantificatie en maatregelen". Deze studie werd, in opdracht van Aminal (Administratie Milieu-, Natuur-, Land- en Waterbeheer), gerealiseerd door de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met de Nederlandse onderzoeksinstelling TNO. Die studie vormt mee de basis voor wat in Nederland geldt als "Het Nieuwe Rijden", een manier van veilig, comfortabel en milieuvriendelijk rijden.

Het Vlaams Klimaatplan bestaat uit een reeks van maatregelen om de Kyoto-doelstellingen te halen en zo te zorgen voor een beter milieu. Het Vlaams Klimaatplan heeft tot doel tegen 2005 de uitstoot van broeikasgassen te stabiliseren. Het Plan vraagt ook inspanningen wat betreft het verkeer. Liever dan allerhande verplichtingen op te leggen, rekent de minister er op goede resultaten te behalen wat betreft de uitvoering van het Vlaams Klimaatplan via het sensibiliseren van alle burgers. Een
mentaliteitsverandering omtrent een energiezuinige en dus milieuvriendelijke rijstijl is hierbij absoluut prioritair. De ROB-campagne en de oproep naar de locale besturen om zich achter deze actie te scharen past perfect in de doelstellingen van het Vlaams Klimaatplan.

Middels de ROB-campagne worden meteen twee doelstellingen gerealiseerd: een veiliger verkeer én een beter milieu. De minister is er bovendien van overtuigd dat deze sensibiliseringscampagne het grootst mogelijke effect heeft wanneer de locale overheden zich uitdrukkelijk achter de actie scharen. De minister roept de 308 Vlaamse gemeenten dan ook op zich achter de ROB-campagne te scharen. Een brief naar alle Vlaamse gemeentebesturen daaromtrent wordt nog in de Week van de Vervoering verzonden.

De minister reikt hierbij alvast enkele nuttige instrumenten aan. Vooreerst is er de door het stadsbestuur van Mortsel ontwikkelde "ROB-sticker"; daarnaast zijn er de door Aminal verzorgde "Tips tot milieuvriendelijk rijden", gebaseerd op de studie van de Vrije Universiteit Brussel.

Enkele voorbeelden:
De snelheid, het type auto, het gebruik van de airco maar ook de rijstijl beïnvloeden in zeer belangrijke mate de milieuvriendelijkheid van het rijden. Uit het hier reeds eerder aangehaalde onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel blijkt dat aangepast rijgedrag zeer nuttig is; voor de verkeersveiligheid én voor het milieu. Zo vermindert de CO2-uitstoot met 5% in de stad en met 25% buiten de stad. Er is ook een halvering van de NOx emissies, zowel in als buiten de stad.

Minder wat dan heet "sportief" rijden, is niet alleen bevorderlijk voor de veiligheid én voor het milieu, het is ook voelbaar in de portemonnee. Een daling van het brandstofverbruik helpt de uitstoot verminderen én levert meteen een besparing op. Zo tekent een open raampje bij een hoge snelheid tot 5% meer brandstofverbruik. Wie rijdt met airco, verbruikt zelfs 10% meer.

Ook bagagerekken en skiboxen tekenen voor een aanzienlijk groter brandstofverbruik. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
Fietsen worden dan ook bij voorkeur op een rek achter aan het voertuig geplaatst. Bagagerekken en skiboxen worden best verwijderd wanneer ze niet worden gebruikt.

Uit de tips mag alvast blijken dat veiliger én milieuvriendelijker rijden echt niet zo moeilijk is, integendeel. Het is best mogelijk om milieuvriendelijk en toch aangenaam te rijden. Wanneer we het met zijn allen proberen, worden onze wegen een stuk veiliger en zorgen we bovendien voor een pak minder uitstoot van giftige gassen. Een mindere uitstoot van vervuilende stoffen is niet enkel beter voor ons milieu, maar ook veel gezonder, vooral voor diegenen die uitermate gevoelig zijn aan luchtvervuiling, met name kinderen, ouderen, astmapatiënten en personen met
ademhalingsproblemen. Wie Rustig op de Baan is, zal niet enkel helpen de uitstoot van broeikasgassen te stabiliseren. Hij zorgt er tegelijkertijd voor dat hijzelf en zijn medemens minder last zullen hebben van allerhande gezondheidsklachten zoals een droge keel, hoest, benauwdheid of verstoring van de
ademhalingsfuncties. Met andere woorden: Rustig op de Baan zorgt voor meer levenskwaliteit voor ieder van ons.

Kortom, de minister hoopt dat alle Vlaamse gemeenten - en zeker de grote steden, Antwerpen, Gent, Mechelen, Kortrijk of Hasselt - zich achter deze ROB-campagne scharen. Het zal er niet enkel voor zorgen dat de Vlaamse wegen weer wat veiliger worden. Het zal ook maken dat het milieu er op vooruit gaat. Het Vlaams Klimaatplan is een onderdeel van een wereldwijde doelstelling, met name het halen van de Kyoto- doelstellingen. Wie Rustig is op de Baan helpt daar alvast aan mee.

Campagne Milieuvriendelijk Rijden

Enkele dagen voor de start van de Week van de Vervoering (22 - 29 september 2002) en als aanloop naar de autoluwe zondag van 22 september aanstaande, presenteert Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua de ROB-campagne. Deze campagne wil focussen op de link tussen het rijgedrag en het leefmilieu. Die link is ontegensprekelijk. Wagens worden namelijk steeds zuiniger en zuiverder. Vooral het rijgedrag heeft een negatieve invloed op ons leefmilieu, op onze levenskwaliteit. Het verkeer tekent voor 19 % van alle uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en voor niet minder dan 56 % van de uitstoot van stikstofoxide (Nox). De overheid wil via deze ROB-campagne tonen dat ze niet het belerende vingertje heft, maar daarentegen precies tips wil geven, wil sensibiliseren. Middels het aanleren van een veiliger en milieuvriendelijker rijgedrag - waarbij het naleven van de snelheidslimiet een eerste vereiste is - wordt onze omgeving een stuk veiliger én gezonder.

De ROB-campagne is een perfecte drager van deze boodschap. De geestelijke vader - of juister: moeder - van deze campagne is Ingrid Pira, burgemeester van Mortsel. De "peter" van deze campagne is Rob Vanoudenhoven, een televisiemaker die geen verdere voorstelling behoeft.

Burgemeester Ingrid Pira creëerde de ROB-sticker om te wijzen op het feit dat verkeersveiligheid niet enkel een kwestie is van onbemande camera's en strenge controles maar ook - misschien wel eerst en vooral - van een mentaliteit. Televisiemaker Rob Vanoudenhoven was meteen bereid het geestelijk peterschap van deze campagne op zich te nemen; niet enkel omdat hij zich aangesproken voelt telkens de naam van deze campagne valt, ook omdat hij zich volledig kan vinden in de boodschap die de campagne brengt.
Vlaams Minister Vera Dua besliste de ROB-sticker van collega Ingrid Pira op Vlaams niveau te presenteren. .

De ROB-campagne is dan ook een duidelijke erkenning van:


1. De inspanningen van een lokaal bestuur, met name het stadsbestuur van Mortsel, om te ijveren voor een veiliger en gezondere rij- en dus leefomgeving. De ROB-sticker - het ontwerp kwam tot stand via een wedstrijd waaraan alle inwoners van Mortsel konden deelnemen - wordt voor deze Vlaamse ROB-campagne integraal behouden.

2. De volgehouden inspanningen van Aminal om een maatregelenpakket voor de beïnvloeding van het rijgedrag op te stellen en uit te voeren. Dat is trouwens een opdracht die Aminal meekreeg binnen de uitvoering van het Milieubeleidsplan. De verklarende tekst bij de ROB-sticker is, voor deze campagne, van het locale naar het Vlaamse niveau getild; met nadruk op de positieve invloed van een ander rijgedrag - in Nederland gekend als "Het Nieuwe Rijden" - op ons leefmilieu, op onze
levenskwaliteit. De ROB-campagne kadert dan ook uitdrukkelijk in de sensibiliseringscampagne rond het Vlaams Klimaatplan en mag gezien worden als een vertaling van de inspanningen die gevraagd worden rond de Kyoto-normen en de RIO+10 campagne.

De ROB-sticker staat bovendien niet alleen. Tegelijkertijd met de sticker wordt een reeks praktische tips aangaande "milieuvriendelijker en veiliger rijden" verspreid Die tips zijn gebaseerd op de studie Invloed van het rijgedrag op de emissies: kwantificatie en maatregelen. Een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel, in samenwerking met het Nederlandse TNO, in opdracht van Aminal. In die studie zijn de ervaringen die Nederland reeds heeft met "Het Nieuwe Rijden" geïntegreerd. Er werd tevens rekening gehouden met de tips die reeds eerder werden uitgewerkt door de diverse Vlaamse administraties.

Concluderend:

Met de ROB-campagne hopen burgemeester Ingrid Pira, Aminal, peter Rob Vanoudenhoven en Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua alle Vlamingen op een efficiënte manier te kunnen sensibiliseren voor een milieuvriendelijk rijden.

Milieuvriendelijk rijden komt niet enkel de veiligheid op onze wegen ten goede; zeker voor de zwakste onder de weggebruikers, met name de kinderen; het zorgt ook voor ons leefmilieu, voor onze levenskwaliteit.

Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua is ervan overtuigd dat ROB een wapen kan zijn in de verdere milieubewustmaking van de Vlamingen. Meteen roept ze de locale besturen op om het voorbeeld van Mortsel te volgen. De ROB-sticker is een gedroomd middel om Vlamingen te sensibiliseren voor een veilig en milieuvriendelijk rijgedrag.

Tips om milieuvriendelijker te gaan rijden

Wat moet je doen om milieuvriendelijk en veilig te rijden ?

- Rij niet sneller dan de maximumsnelheid! - Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling. Schakel bij een toerental dat lager is dan 2500 bij benzinemotoren en 2000 bij dieselmotoren.
- Rij met een constante snelheid.
- Leg de motor stil als je meer dan een halve minuut moet wachten.
- Rem zo weinig mogelijk en laat de motor zo lang mogelijk in dezelfde versnelling. Moderne motoren sluiten automatisch de brandstoftoevoer af zodra je de gaspedaal loslaat.
- Volg de verkeersstroom en anticipeer op wat voor je gebeurt.
- Hou voldoende afstand ten opzichte van je voorligger. Zo vermijd je dat je sterk moet remmen wanneer je voorganger remt.
- Verander niet onnodig van rijstrook.

Wat kun je nog meer doen?

- Laat de auto thuis voor korte ritten, vooral als de motor nog koud is.
- Maak steeds de kofferruimte leeg.
- Gebruik de airco alleen als het nodig is. Een open raampje bij een hoge snelheid geeft tot 5% meer brandstofverbruik, als de airco aanstaat zelfs 10% meer.
- Hou de bandenspanning in de gaten. Een te lage bandenspanning verhoogt het verbruik.
- Plaats fietsen bij voorkeur op een rek achteraan het voertuig en verwijder bagagerekken en skiboxen als je ze niet gebruikt. Een fietsdrager op het dak verbruikt 20 tot 30% meer brandstof. Skiboxen veroorzaken tot 10% meer brandstofverbruik, vooral bij hogere snelheden.
- Stippel je weg vooraf uit, zodat je geen nodeloze omwegen hoeft te maken. Rij zo weinig mogelijk in de stad: het verbruik is er dubbel zo hoog als op de snelweg.
- Parkeer je wagen in de rijrichting waarin je weer zult wegrijden: vermijd onnodig manoeuvreren met een koude, vervuilende motor.
- Geef zo weinig mogelijk gas als je de motor start. - Noteer je brandstofverbruik of gebruik een boordcomputer: registratie van je gebruik kan leiden tot brandstofbesparing.

Denk ook aan het milieu als je een nieuwe auto koopt !

- Kies een benzineauto met een lichte motor. Die is minder gevoelig voor de rijstijl.
- Als je een diesel koopt, kies dan een type met directe brandstofinjectie.
- Surf naar www.emis.vito.be/mobiliteit en controleer daar de milieuscore van nieuwe auto's op de Belgische markt.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be