Dienstenbond CNV

Eindelijk één CAO voor de Boekhandel
12-09-2002

De 3 oude CAO-en voor de Boekhandel, Kantoorvakhandel en de Wetenschappelijke Boekhandel, zijn op 1-4-2002 geëxpireerd.

Tussen 1 april en nu is er veel overleg tussen CAO-partijen geweest over het CAO traject voor deze 3 CAO-en. Onze inzet was, conform de eerder gemaakte afspraak, om de 3 Boekhandels CAO-en te integreren tot één CAO voor de totale Boekhandel. Het heeft dus vrij lang geduurd om alle partijen op één lijn te krijgen op dit punt.

Als je nu kijkt naar het resultaat dan mag je concluderen dat ik eindelijk geslaagd ben in mijn opzet. Hieronder de resultaten van het CAO-accoord:

* Besloten is de 3 CAO-en samen te voegen tot één CAO voor alle Boekhandels

* Looptijd: 1-4-2002 t/m 31-3-2003

* Loonsverhoging
Per 1-11-2002 worden lonen verhoogd met 3.4 %. Voor de medewerkers in de wetenschappelijke boekhandels is, om reden van een verschillende referte periode met de 2 andere CAO's afgesproken dat deze daarnaast nog een éénmalige uitkering zullen ontvangen van 3.4 % over een halfjaar salaris. Hiermee sluiten v.w.b. momenten waarop een loonsverhoging wordt verstrekt in de totale Boekhandels-sektor gelijk.

* In de totale Detailhandel geldt een Pre-Pensioenregeling op 63-jarige leeftijd.

* Bij deze CAO is afgesproken dat in aanvulling hierop een Branche-specifiekeregeling is afgesproken die werknemers de mogelijkheid biedt om op 62-jarige leeftijd met Pré-Pensioen te gaan. Ook dit was onzerzijds een harde inzet bij deze onderhandelingen die is binnengehaald.

* De Wet Poortwachter. Op dit punt is een protocol afgesproken dat behelst dat voor 31 december 2002 aanvullende afspraken worden gemaakt op deze Wet, die bij de nieuwe CAO per 1-4-2003 zullen worden ingevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met CNV Dienstenbond-bestuurder Joop Bleeker. Tel: (023) 565 10 52, of regeer via deze pagina (ingelogd).