Gemeente Baarn

Groot regionaal onderzoek naar leefbaarheid en veiligheid

16-09-2002

Gebiedsmonitor Leefbaarheid en Veiligheid een basis voor beleid

Politie en gemeenten willen blijvend aandacht besteden aan zaken die de burger belangrijk vindt met betrekking tot een leefbare en veilige woonomgeving. Een grootschalig onderzoek in de regio moet een beeld geven van de mening van burgers over hun straat, buurt en wijk. Meer dan 15.000 willekeurig gekozen inwoners van de politieregio Utrecht krijgen daartoe binnenkort een enquêteformulier thuisgestuurd. De resultaten van deze Gebiedsmonitor Leefbaarheid en Veiligheid 2002 worden vergeleken met die van 1998 en krijgen een duidelijke rol in het beleid van gemeenten en politie.

Het is voor de tweede keer dat de regio een grootschalig onderzoek houdt over de leefbaarheid en veiligheid. Net als de eerste keer, gaat het in dit onderzoek om vragen als: Voelen mensen zich op straat wel eens onveilig en zo, ja waarom? Ervaren mensen overlast en zo ja, waarvan? Kortom, zijn burgers tevreden over hun woonomgeving en wat zou er beter kunnen?

Bureau Intomart uit Hilversum heeft de opdracht het onderzoek uit te voeren. Daartoe zijn de namen en adressen van meer dan 15.000 inwoners van de regio willekeurig gekozen uit de bevolkingsregisters van de gemeenten.

Ook een aantal burgers in de gemeente Baarn zal het onderzoek thuis ontvangen. De burgemeester van Baarn vraagt iedereen die de enquête thuisgestuurd krijgt, hieraan deel te nemen in het belang van de verbetering van veiligheid en leefbaarheid.

De resultaten van het onderzoek worden in het voorjaar van 2003 via de media bekend gemaakt, en zullen een rol spelen in het beleid van gemeenten en politie. De enquête is vooral ook een middel om tot concrete en praktische verbeteringen te komen in de wijken. Persoonlijke gegevens van deelnemers worden vertrouwelijk behandeld.