Gemeente Bergen



Bergen Actueel

Deze week treft u de volgende onderwerpen aan:

Raadsvergadering

Huisvesting buitenlandse werknemers

Subsidie op aanschaf compostvat

Gemeentelijke servicelijn

Op pad met Eddy Eend

Spreekuur budgetconsulente

Publicaties

Raadsvergadering

Bezoek de maandelijkse raadsvergadering

De eerstvolgende maandelijkse vergadering van de raad van de gemeente Bergen is gepland op dinsdag 8 oktober 2002. De vergadering begint om 19.00 uur met het vragenuur voor u en is in het gemeentehuis

De agenda staat nog niet vast.

Huisvesting buitenlandse werknemers in 2003

Verzoek aan agrariërs om zich te melden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen heeft in de vergadering van 10 september 2002 het beleidskader Huisvesting buitenlandse werknemers vastgesteld. In dit beleidskader wordt geregeld onder welke voorwaarden de huisvesting van buitenlandse werknemers in deze gemeente kan plaatsvinden.

Op basis van dit beleidskader kan de gemeente medewerking verlenen aan de huisvesting van buitenlandse werknemers op het erf van de agrariërs. Om inzicht te krijgen in de vraag naar de huisvesting van buitenlandse werknemers door agrariërs op hun eigen terrein in 2003 verzoeken wij de agrariërs zich te melden bij de gemeente. Vroegtijdig inzicht bespoedigt de afwikkeling van verzoeken in 2003.

Aanmelden

Agrariërs die in 2003 buitenlandse werknemers op hun eigen erf willen huisvesten kunnen zich schriftelijk melden bij de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, gemeente Bergen, postbus 140, 5854 ZJ Bergen. U kunt ook contact opnemen met de heer mr. L. Kamps, medewerker Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon ( 0485) 34 82 73.

Subsidie op aanschaf compostvat

Thuiscomposteren loont!

Naast het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval kunt u ook thuiscomposteren, zeker als u een tuin hebt. Helaas heeft niet iedereen de praktische mogelijkheid om het GFT-afval thuis te composteren. Daarnaast geven een aantal GFT-fracties problemen op de eigen composthoop.

Gekookte etensresten trekken vliegen, katten en knaagdieren aan. Grof snoeihout kost te veel tijd voor het goed afgebroken is. Aardappel-, citroen- en sinaasappelschillen bevatten, tenzij ze van biologische teelt zijn, nog resten bestrijdingsmiddelen. Al dat materiaal kan beter verwerkt worden in een composteerbedrijf en kan dus beter in de GFT-container.

Wat kunt u thuis wel composteren?

Een groot gedeelte van uw GFT-afval kunt u thuis composteren. Dit zijn onder andere alle resten van rauwe groenten; fruitafval; uitgebloeide (snij)bloemen; doppen van noten; keukenrolpapier; filterzakjes met koffiedik; theebladeren en -zakjes; eierschalen; gras; bladeren; onkruid en haagscheersel.

Tips voor succesvol thuiscomposteren

* breng het materiaal in lagen aan, begin met wat grover materiaal zoals takjes en bladeren;

* gebruik om het broeiproces op gang te brengen een stof die het proces stimuleert, dit kan een beetje grond uit de eigen tuin zijn maar ook een beetje (koe)mest;

* strooi af en toe een dun laagje kalk over de composthoop; dit voorkomt dat de hoop te zuur wordt waardoor het composteringsproces geremd wordt;

* schep de composthoop regelmatig om: voor het composteren is ook zuurstof nodig;

* zorg dat de composthoop niet uitdroogt.
Nadat het GFT-materiaal is gecomposteerd, is het prima te gebruiken in de tuin. Compost is een uitstekende grondverbeteraar.
Uw eigen compostvat thuis

De gemeente Bergen stimuleert het thuiscomposteren en verleent subsidie op de aanschaf van een compostvat. Dit compostvat kunt u voor 11,34 aanschaffen bij de LLTB, De Flammert 1032 in Nieuw Bergen. Neemt u wel een legitimatiebewijs mee als u in aanmerking wilt komen voor subsidie; deze is uiteraard alleen bedoeld voor inwoners van de gemeente Bergen. Als u al een compostvat hebt, is het niet mogelijk nog een compostvat met subsidie te kopen.

De servicelijn voor een snelle reactie

De servicelijn van de gemeente Bergen staat garant voor een snelle reactie van de gemeente. Bel (0485) 34 13 68 voor het doorgeven van vragen, opmerkingen en klachten. Spreek na de pieptoon eerst uw naam, adres en telefoonnummer in. Geef daarna uw melding door. U ontvangt binnen twee werkdagen een reactie van de gemeente en uw vraag, opmerking of klacht wordt zo spoedig mogelijk afgehandeld.
Ga op pad met Eddy Eend

Een kinderfeestje of een middagje eruit?

Lekker struinen met kinderen? Een verjaardagsfeestje of gewoon speels en genietend in en met de natuur bezig zijn? Dat kan in het nationaal park De Maasduinen met de spannende tocht voor jeugd van 6 tot en met 9 jaar onder begeleiding van ouders of anderen.

De spannende tocht `Op pad met Eddy Eend' volgt de rolstoeltoegankelijke route rondom het Eendenmeer. In onze gemeente zijn twee startplaatsen: de parkeerplaatsen bij de Ceresweg en bij de Oude Baan. De route is circa 3,5 kilometer lang en loopt door een gebied met een grote afwisseling aan landschappen met bijbehorende karakteristieke flora en fauna. Niet alleen voor kinderen, maar voor iedereen is veel te genieten, vooral van de ruimte en de rust.

Opdrachten onderweg

De kinderen doen onderweg verschillende opdrachtjes zoals: ssst....... hoor je dat, op zoek naar sporen en stuifduinen beklimmen met een zelfgemaakte kompas. Onderweg komen er verschillende wandelweetjes aan bod en na afloop krijgen de kinderen een heuse Eddy Eend wandelstempel.

Rugzak met opdrachten

Bij deze tocht hoort een rugzakje met het opdrachtenboekje, een invulblad, de routekaart, zoekkaarten en andere materialen zoals bijvoorbeeld blinddoeken, een verrekijker, loeppotjes en een sporenstempel. Kortom `Op pad met Eddy Eend' is één grote belevenis!

Inlichtingen en reserveringen

Meer informatie en het rugzakje met de opdrachten kunt u krijgen bij het VVV-kantoor, Raadhuisstraat 4 in Nieuw Bergen, telefoon (0485) 34 19 22. De openingstijden van de VVV zijn maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur en zaterdags van 9.30 tot 12.00 uur. De kosten voor deelname bedragen 2,50 per rugzak (vier tot zes kinderen). Daarnaast betaalt u een borg van 12,- voor de rugzak. Deze krijgt u terug bij inlevering van de rugzak bij de VVV. In één rugzakje zit voldoende materiaal voor vier tot zes kinderen.

Spreekuur budgetconsulente

Elke dinsdag en donderdag heeft de budgetconsulente van PLANpraktijk spreekuur in het gemeentehuis van Bergen. Van 9.00 tot 14.00 uur kunt u bij haar terecht voor hulp en advies over financiële vragen. Als u een afspraak wilt maken, neem dan dinsdag of donderdag contact op met de budgetconsulente, telefoon (0485) 34 83 90.