---

Ministerie van Defensie



---

foto 1: Commando-overdracht Amber Fox (TFF)

Commando-overdracht Amber Fox

18-09-2002

Op het NAVO-hoofdkwartier in het Macedonische Skopje, vond dinsdagmiddag 17 september een commando-overdracht plaats over de operatie 'Amber Fox'. Nederlandse militairen van Task Force Fox namen deel aan de erewacht.

De Spaanse luitenant-generaal Francisco José Gomez Carretero droeg het commando over aan de Italiaanse generaal-majoor Gaetano Cigna. Vanzelfsprekend waren er bij deze ceremonie veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder hen onder meer de Amerikaanse admiraal Gregory Johnson. De commando-overdracht kreeg een klein Nederlands tintje met de vijftien militairen die tijdens de ceremonie samen met Franse en Italiaanse militairen een erewacht vormden.
Amber Fox is de overkoepelende organisatie voor de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking Europa (OVSE) en Europese Unie die in Macedonië toezicht houden op het naleven en uitvoeren van het zogenoemde 'akkoord van Ohrid'. Onder Amber Fox valt ook de internationale troepenmacht Task Force Fox, die momenteel onder Nederlands commando staat. (foto´s: TFF)
foto 2: Commando-overdracht Amber Fox (TFF)