Gemeente Groningen

Persbericht

OCSW bezuinigt komend jaar 4 miljoen Euro
17-09-2002

De dienst Onderwijs Cultuur Sport Welzijn van de gemeente Groningen komt het komende jaar 4 miljoen euro tekort. Om dit tekort op te lossen wil het college van B&W een aantal bezuinigingen doorvoeren. Deze bezuinigingen vallen in twee delen uiteen: 2,2 miljoen ten laste van het Sociaal Structuurplan en het restantbedrag van 1,8 miljoen, dat ten laste van verschillende projecten zal komen.

Het Sociaal Structuurplan vormt samen met de overige deelprogrammas Economisch Businessplan en Stedelijk Alternatief de Stadsvisie tot 2010 voor de gemeente Groningen. In het kader van het Sociaal Structuurplan worden momenteel ongeveer 140 projecten uitgevoerd op sociaal gebied. Voor het komende jaar heeft OCSW 2,2 miljoen te weinig voor de uitvoering van het SSP. Om dit bedrag op te hoesten wordt een aantal maatregelen genomen. Zo wordt voor 25 bestaande projecten uit het Sociaal Structuurplan het budget ingekrompen of opgeheven. Ook zullen er het komende jaar geen nieuwe projecten worden gestart. De bestaande budgetten voor lopende projecten zullen het volgend jaar niet worden verhoogd en binnen OCSW zelf wordt er minder geld uitgetrokken voor ambtelijke begeleiding van het Sociaal Structuurplan.

Daarnaast nemen B&W nog een aantal maatregelen om het resterende bedrag van

1,8 miljoen boven tafel te krijgen. Een deel hiervan komt beschikbaar door bij rijks- en gemeentesubsidies aan gesubsidieerde welzijns- en cultuurinstellingen niet de volledige loon- en prijscompensatie uit te keren en overheadkosten door te belasten op nieuwbouwprojecten. Ook worden nieuwe vacatures binnen de dienst niet meteen ingevuld. Het geld dat met deze bezuiniging vrijkomt wordt gebruikt om de in de loop der jaren ontstane tekorten op de dienstbegroting te dekken. Dit is nodig omdat de dienst de laatste jaren voornamelijk in de beleidsontwikkeling heeft geïnvesteerd.

De bezuinigingen worden deze week besproken met de grootste welzijnsinstellingen. Ook alle andere betrokkenen worden deze week geïnformeerd over de bezuinigingen.