Gemeente Groningen

Persbericht

Kwijtschelding afvalstoffenheffing voor lage inkomens 17-09-2002

Huishoudens die in aanmerking komen voor kwijtschelding van de OZB komen vanaf 2003 voor het merendeel ook in aanmerking voor kwijtschelding van het vaste deel van de afvalstoffenheffing. De kwijtschelding was opgenomen in het collegeprogramma van PvdA, CDA, VVD en Groen Links. B&W stellen voor de kosten voor de helft te dekken uit de egalisatiereserve afvalstoffenheffing en voor de andere helft ten laste te brengen van het tarief voor de afvalstoffenheffing. Verder heeft het college besloten de afvalstoffenheffing van de gemeente Groningen vanaf 2003 te innen via het gemeentelijk aanslagbiljet waar ook de Onroerend Zaak Belasting (OZB) op staat. Ook worden de mogelijkheden tot gespreide betaling verruimd.

Huishoudens kunnen zowel de OZB als de afvalstoffenheffing voortaan in tien termijnen betalen. Voorwaarde is wel dat zij de gemeente machtigen tot automatische incasso. Tot nu toe kon de OZB bij automatische incasso maximaal in slechts drie of vijf termijnen worden betaald. Betaling via acceptgiro kan net als voorheen bij de OZB in maximaal drie termijnen.

Zoals in verreweg de meeste gemeenten in Nederland betalen de inwoners van Groningen afvalstoffenheffing voor het ophalen en verwerken van hun huishoudelijk afval. Tot nu toe gebeurt dat maandelijks via de energierekening van Essent. In december vorig jaar deelde Essent aan de gemeente mee dat zij niet langer afvalstoffenheffing voor de gemeente wensten te innen. Na onderzoek is besloten de afvalstoffenheffing voortaan mee te nemen in het gemeentelijk aanslagbiljet. Daarmee wordt de inning ondergebracht bij de afdeling Belastingen van de Dienst Informatie en Administratie (DIA) van de gemeente. Dit heeft ook als voordeel dat in één oogopslag duidelijk is wat de burger betaalt aan diverse gemeentelijke belastingen.

De inwoners van de gemeente Groningen zullen eind 2002/begin 2003 uitgebreid worden geïnformeerd over de nieuwe inning van de afvalstoffenheffing en de kwijtscheldings-mogelijkheden.