Gemeente Lisse

30-08-2002 Tweede ronde vaccinaties meningokokken

In de regio Zuid-Holland Noord start de tweede ronde van de vaccinatiecampagne tegen meningokokkenziekte C op dinsdag 17 september. In deze tweede ronde zijn de kinderen en jongeren van zes tot en met veertien jaar aan de beurt. In de gemeente Lisse heeft de vaccinatie plaats op vrijdag 20 september a.s. in Sporthal Meerzicht aan de Sportlaan 1 te Lisse.

Dit gebeurt in het kader van de landelijke vaccinatiecampagne 'da's goed gedaan!' tegen meningokokken C, de grootste vaccinatiecampagne ooit in Nederland uitgevoerd. Het ministerie van VWS heeft dit besloten omdat meningokokken C de laatste jaren steeds vaker voorkomt in Nederland. Landelijk roept de GGD ruim 3 miljoen kinderen op.

De vaccinatiecampagne verloopt in twee fasen:
· Vóór de schoolvakanties in de regio kregen de kinderen en jongeren bij wie meningokokken C het meeste voorkomt een oproep voor de inenting. Dit waren kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar (dat wil zeggen: geboren op of na 1 juni 1996 en vóór 1 juni 2001) en jongeren van 15 tot en met 18 jaar (dat wil zeggen: geboren op of na 1 juni 1983 en vóór 1 juni 1987). Ook kinderen die in juni en juli 2002 14 maanden zijn geworden, kregen voor de zomervakantie een oproep. · Nu, na de zomervakantie, zijn de kinderen van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt. Dat zijn de kinderen geboren op of na 1 juni 1987 en vóór 1 juni 1996.

Oproep valt bij u in de bus
Alle kinderen en jongeren krijgen een persoonlijke schriftelijke oproep. Het oproepen gaat op postcode. Hieronder vindt u de postcodes in uw gemeente met bijbehorende oproeptijden.

Oproeptijden Lisse
Datum: vrijdag 20 september
Locatie: Sporthal Meerzicht, Sportlaan 1, 2161 VA Lisse Zoek rechts in de tabel uw postcode op en kijk links op dezelfde regel wanneer uw kind aan de beurt is.

Tijdstip en Postcode
13.30-14.00 : 2161 AA t/m LZ
14:00-14:30 : 2161 MA t/m XG
14:30-15:00 : 2161 XH t/m 2162 GR
15:00-15:30 : 2162 GS t/m VK
15:30-16:00 : 2162 VL t/m 2163 ZZ

Wat moet u meenemen
Neem de oproep mee of een geldig identiteitsbewijs van uw kind. Neem ook het vaccinatieboekje of de vaccinatiekaart van uw kind mee. Voor kinderen jonger dan zestien jaar is toestemming van de ouders nodig. Daarom wordt één van de ouders verzocht mee te komen naar het vaccineren of schrijft u een briefje waarin u als ouder/verzorger/voogd toestemming geeft voor de vaccinatie.

Inhaalmogelijkheid
In oktober organiseren wij een inhaaldag. De datum wordt later bekend gemaakt.

1. Als u de oproepkaart heeft teruggestuurd naar de entadministratie of de GGD ZHN krijgt u in oktober een nieuwe schriftelijke oproep met daarin plaats en datum.

2. Als u de kaart niet heeft teruggestuurd (u heeft de kaart bewaard, de kaart is kwijt of u heeft geen kaart ontvangen) wordt u via de regionale en lokale media en via de website van de GGD Zuid-Holland Noord geïnformeerd wanneer de inhaaldag plaatsvindt.

Kosten
Het RIVM en de SVM hebben gezorgd voor de aankoop van de vaccins. Aan de vaccinatie zijn voor de kinderen en hun ouders / verzorgers geen kosten verbonden. Terugbetaling van de kosten aan ouders / verzorgers die in de afgelopen maanden op eigen initiatief hun kind(eren) hebben laten vaccineren is NIET MOGELIJK.

Heeft u uw kind onlangs al gevaccineerd?
De GGD'en gaan in de campagne het vaccin Neisvac-C® gebruiken. Dat vaccin biedt langdurig bescherming. In de afgelopen maanden is een aantal kinderen en jongeren al gevaccineerd op initiatief van hun eigen ouders / verzorgers. Niet iedereen heeft hetzelfde vaccin gehad. De vaccins Meningovax A+Câ (Aventis) en Mencevax A+C+Y+W135 zijn kortwerkend, dat wil zeggen, ze bieden kortdurend bescherming. De vaccins Meningitecâ (Wyeth) en Menjugateâ (Chiron) bieden, evenals Neisvac-Câ, langdurig bescherming. Wie gevaccineerd is met een kortwerkend vaccin, doet er verstandig aan, zich nu opnieuw te laten vaccineren. Als u niet weet welk vaccin uw kind heeft gehad, vraag dit dan na bij uw huisarts of apotheker.

Meer informatie

Telefonisch:
· Voor informatie over de vaccinatiecampagne meningokokken C is het gratis landelijke telefoonnummer maandag tot en met vrijdag voor publiek geopend van 08.00 tot 21.00 uur, 0800-300 80 51. · GGD informatielijn: 0900-202 26 11, vanaf 2 september maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 21.00 uur, 0,35 per minuut.

Via internet:
· GGD website: www.ggdzhn.nl
· Landelijk: www.vaccinatie.minvws.nl. Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen. Ook kunt u lezen welke ziekteverschijnselen optreden na een besmetting met de bacterie. De site zal gedurende de campagne regelmatig worden geactualiseerd en aangevuld.