Gemeente Voorburg-Leidschendam


Start 2e fase vaccinatiecampagne Meningokokken C

Persbericht GGD Zuid-Holland West, Zoetermeer 5 september 2002
---

Dinsdag 17 september a.s. start de GGD Zuid-Holland West met de 2e fase van de vaccinatiecampagne meningokokken C in deze regio. In september en oktober worden alle kinderen van 6 t/m 14 jaar gevaccineerd. In totaal worden hiervoor ruim 57.000 kinderen opgeroepen.

Voor de zomervakantie zijn reeds de jongeren van 15 t/m 18 jaar en kinderen van 14 maanden t/m 5 jaar gevaccineerd.

Data, aantal kinderen en locaties

De vaccinatiedagen voor 6 t/m 14 jarigen zijn als volgt gepland:

Plaats

Aantal

kinderen

Datum

Locatie

Stompwijk

309

17 september

Sportcentrum De Meerhorst

Leidschendam

3.821

19 september

Sportcentrum De Fluit

De Lier


1.476


23 september

Sportcentrum Vreeloo

Monster


2.593


24 september

Sportcentrum De Wielepet

Voorburg


3.401

24 september

Sporthal Forum Kwadraat

Naaldwijk

3.802

25 september

Sportcentrum De Pijl

s Gravenzande

2.490

26 september

Sporthal Westlandhal

Wassenaar

3.080

26 september

Sporthal De Kieviten

Delft

9.795

30 september, 1 en 2 oktober

Sporthal De Buitenhof

Zoetermeer

14.151


1, 2, 3 en 4 oktober


Sportcentrum De Veur

Maasland / Schipluiden


1.598


3 oktober

Sporthal De Hofstede

Rijswijk / Wateringen

6.175

7 en 8 oktober

Sporthal De Schilp

Pijnacker Nootdorp


4.905

9 en 10 oktober

Sporthal Steinbachhal

Er wordt overdag gevaccineerd.

De oproep

Elk kind ontvangt minimaal twee weken van tevoren een oproep waarin plaats, datum en tijdstip van de vaccinatie vermeld staan. De oproepen worden volgens planning op de volgende data bezorgd:

Week 37

Stompwijk, Leidschendam, De Lier, Monster, Voorburg, Naaldwijk, s Gravenzande, Wassenaar

Week 38

Delft, Zoetermeer, Maasland, Schipluiden, Rijswijk, Wateringen, Pijnacker Nootdorp

Kinderen die voor de zomer reeds zijn opgeroepen, maar destijds verhinderd waren op de afspraak te komen, worden verwezen naar de inhaaldagen. Zij worden niet gevaccineerd op de dagen voor 6 t/m 14-jarigen. Meekomen met broertjes of zusjes in deze leeftijdscategorie heeft dan ook geen zin. Reden hiervoor is dat de voorraad vaccins op de vaccinatiedagen is berekend op het aantal opgeroepen kinderen.

Handtekening ouders

Ouders of verzorgers van kinderen t/m 15 jaar dienen toestemming te geven voor het vaccineren van hun kind. Dit doen zij door het plaatsen van de handtekening op de ontvangen oproepkaart.

Reeds gevaccineerd

Alle kinderen, dus ook die al op eigen gelegenheid eerder zijn gevaccineerd, krijgen een oproepbrief. Wanneer een kind al is gevaccineerd of wanneer wordt afgezien van vaccinatie kan woorden volstaan met het terugsturen van de registratiestrook naar het in de brief aangegeven adres. Een zeer kleine groep kinderen is gevaccineerd met het vaccin Meningovax A+C of Mencevax. Deze vaccins bieden slechts twee tot drie jaar bescherming. Wanneer het kind dit vaccin heeft gekregen is het raadzaam om het kind opnieuw te laten vaccineren, zodat het kind langdurig is beschermd.

Kosten

De vaccinaties in het kader van de landelijke vaccinatiecampagne worden gratis verstrekt. Vaccinaties die op eigen verzoek door de huisarts zijn gegeven, worden niet door de GGD vergoed. Hiermee volgt de GGD de richtlijnen van het ministerie van VWS.

Inhaaldagen

Aan het einde van de vaccinatiecampagne is een aantal inhaaldagen ingepland voor kinderen uit alle leeftijdscategoriën die om welke reden dan ook verhinderd waren op hun afspraak voor de vaccinatie te komen. Voor de inhaaldagen worden geen afspraken gepland. Vaccineren gebeurt op basis van inloop. De GGD adviseert u om naar de reguliere vaccinatiedag te komen. Hiervoor zijn persoonlijke afspraken ingepland waardoor de wachttijd minimaal is. Op de inhaaldagen kunnen mogelijk lange wachttijden ontstaan.

Eind oktober zijn de inhaaldagen gepland. In de plaatselijke kranten wordt hierover bericht.

Eerder genoemde data van inhaaldagen zijn komen te vervallen. Dit in verband met beschikbaarheid van het vaccin.

Informatie

Voor vragen over de vaccinatiedagen is vanaf maandag 9 september a.s. de informatielijn van de GGD Zuid-Holland West bereikbaar: 070 3110390.

Voor meer informatie over de landelijke vaccinatiecampagne meningokokken C is het gratis landelijk telefoonnummer op werkdagen van 09.00 21.00 uur geopend: 0800-3008051. Ook kan het publiek terecht op de campagnewebsite via:
www.vaccinatie.minvws.nl.