Ingezonden persbericht

Persbericht+Persbericht+Persbericht+Drents Museum

26 augustus 2002

Berend Groen.
In de ruimte is te wezen
Schilderijen en tekeningen

Van 17 september tot en met 10 november 2002 presenteert het Drents Museum in Assen de tentoonstelling Berend Groen. In de ruimte is te wezen. Een groot retrospectief met maar liefst 85 schilderijen en tekeningen uit de periode 1976 - 2002 van deze figuratieve kunstenaar. Groen is een van de meest opmerkelijke hedendaagse landschapsschilders in Nederland, met een grote liefde voor het Noord-Drentse landschap. Deze liefde is te danken aan de invloed van zijn schoonvader, de (inmiddels overleden) landschapsarchitect Harry de Vroome die vooral bekend is geworden als ijveraar voor de bescherming van het stroomdal van de Drentse Aa.

Berend Groen (geboren in 1947 in Nieuwe Pekela) is geen onbekende voor het Drents Museum. In 1978, het jaar dat hij afstudeerde aan de ABK Minerva in Groningen, werd zijn schilderij de Drentse Aa bij Oudemolen verworven. Sindsdien wordt zijn werk systematisch voor de collectie aangekocht en op diverse tentoonstellingen nam hij een prominente plaats in.

Groens schilderijen, die vrijwel altijd vierkant van formaat zijn, worden vooral gekenmerkt door het weglaten van alle begroeiing en stoffage, zodat alleen de kale bodem overblijft. Het gaat hem er daarbij vooral om de sporen zichtbaar te maken die de krachten van de natuur en de wisselingen van het klimaat sinds de IJstijden in het aardoppervlak hebben achtergelaten. Dat ook de mens een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vorming van het landschap ontkent hij geenszins, maar die bijdrage heeft naar zijn mening niet altijd een positief resultaat gehad.

De schilderijen van Groen zijn altijd gebaseerd op uitvoerige bestudering van het landschap ter plekke en op oude kaarten. Het eigenlijke schilderen doet hij het liefst in de beslotenheid van het atelier, waar hij de rust heeft om met een uiterst tijdrovende werkprocédé - een soort moderne variant van het pointillisme - de perfectie te bereiken die hij nastreeft. Zijn productie is dan ook klein: niet meer dan zo'n vijf à zes schilderijen per jaar. De vele liefhebbers van zijn werk, van wie het aantal nog steeds gestaag toeneemt, moeten daarom vaak jaren wachten voor ze iets kunnen kopen. Dat hebben ze er echter graag voor over, want een schilderij van Groen blijft intrigeren. Het maakt de beschouwer bewust van de speciale kwaliteiten van het Noord-Drentse landschap, dat, zoals hij het zelf heeft geformuleerd, een geheel eigen 'identiteit' heeft: "Als je ronddwaalt in dat natuurgebied dan voel je je maar een heel klein onderdeeltje van het geheel. Soms zelfs teveel. De natuur is zoveel grootser dan de mens".

Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie (uitgeverij Waanders). Het boek is vanaf 17 september a.s. voor ¤ 29,50 verkrijgbaar in de Museumwinkel en in de erkende boekhandel. De gelimiteerde luxe-editie, gebonden, genummerd en gesigneerd, bevat een originele gesigneerde druk en kost ¤ 150,-.

DM Special: 28 en 29 september 2002
Speciaal weekend met extra activiteiten rondom de tentoonstelling. Berend Groen geeft i.s.m. met de Stichting "Het Drentse Landschap" en het Drents Archief (aan een gelimiteerd aantal mensen) een workshop. Er zijn diverse presentaties van instellingen op het gebied van de natuur en het landschap en Heilien Tonckens houdt op zondagmiddag 14.00 uur een lezing over "erven en tuinen in het landschap". Verder taxatie van schilderijen en antiek op zaterdag tussen 11.00 en 14.00 uur.


---

Voor meer informatie, foto's of een interview met de kunstenaar: Ellen ter Hofstede (Hoofd Communicatie), 0592 - 377 707 of 06 - 51583265

Ellen ter Hofstede
Drents Museum
Hoofd Communicatie

Postbus 134
NL-9400 AC Assen
The Netherlands

T +31 (0)592 - 377 707 (rechtsreeks)
T +31 (0)592 - 377 773 (centrale)
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51583265