GGD Rotterdam e.o.


Tweede ronde landelijke campagne Meningokokken C Op 17, 18 en 19 september zijn de Rotterdamse kinderen van 6 tot en met 14 jaar aan de beurt. Zon 60.000 kinderen krijgen dan in Ahoy een vaccinatie tegen Meningokokken C. De leeftijdgenoten uit Albrandswaard, Bergeschenhoek, Krimpen aan den IJssel en Hoek van Holland krijgen 31 oktober een vaccinatie. De 6 tot en met 14 jarigen uit Barendrecht, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Capelle aan den IJssel en Heerjansdam zijn 13 november aan de beurt. Tenslotte krijgen 15 november de kinderen uit Pernis een vaccinatie tegen Menigokokken C. De priklocaties in deze gemeenten zijn veelal de sporthallen waar ook in juni 2002 de vaccinaties zijn gegeven.

Oproepbrief
Ongeveer twee weken voordat de kinderen gevaccineerd worden, ontvangen zij een oproepbrief van de GGD. Dit betekent dat de Rotterdamse kinderen van 6 tot en met 14 jaar (behalve Hoek van Holland en Pernis) in de week van 2 september hun oproep krijgen. In de enveloppe zit de oproepkaart, een folder en een brief van de GGD waarin precies staat op welke dag en tijdstip ze waar worden verwacht. De kinderen die op 31 oktober aan de beurt zijn, ontvangen half oktober de oproep. Tenslotte ontvangen de kinderen die in november aan de beurt zijn hun oproep eind oktober.

Eerste ronde gemist
In juni en juli zijn de kinderen van 14 maanden tot en met 5 jaar en 15 jaar tot en met 18 jaar gevaccineerd. Niet alle kinderen konden toen komen omdat zij bijvoorbeeld op vakantie waren. Deze kinderen kunnen met hun oproepkaart op de dag dat in hun woonplaats gevaccineerd wordt alsnog een inenting krijgen tegen meningokokken C. Als zij geen oproepkaart meer hebben dan kunnen zij terecht met een geldig legitimatiebewijs waaruit hun leeftijd blijkt.

Gratis informatielijn
Voor specifieke informatie over de prikdata, locaties, verhindering etc. kunnen mensen bellen naar de gratis informatielijn van GGD Rotterdam en omstreken: 0800-0994499. Op deze website is elders meer informatie te vinden en is er een directe link met de landelijke website, van het ministerie van Volksgezondheid. Voor algemene vragen over de campagne kunnen geĂŻnteresseerden bellen naar de gratis publieksinformatielijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS): 0800-3008051.

Omvangrijke operatie
GGD Rotterdam en omstreken is verantwoordelijk voor de uitvoering van de landelijke campagne in deze regio. Zij doet dit in nauwe samenwerking met de entadministratie (verantwoordelijk voor het vaccin), de thuiszorgorganisaties en andere gezondheidsinstellingen. Ook nu weer worden in een relatief kort tijdbestek zon 90.000 kinderen gevaccineerd. In Ahoy zijn per dag zeker 250 medewerkers nodig. Er zijn 60 mensen die prikken, er zijn artsen aanwezig en medewerkers voor logistiek, begeleiding en adminstratie. Bij deze ronde wordt gerekend op een gemiddelde van 120 vaccinaties per uur. Dit gebeurt onder toezicht van een arts.