Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Leidschendam, 16 september 2002

Winkelmedewerker of bouwvakker?
Winkelmedewerkers met een vakopleiding DHZ bouwen tijdens de vakbeurs DIY & Hardware in Utrecht een huis

Sinds begin dit jaar volgen 2.000 winkelmedewerkers de vakopleiding DHZ, ze zijn als verkoopmedewerker werkzaam in een winkel in de DHZ-branche. Om de theorie in de praktijk te brengen klussen ze zelf aan een huis tijdens de vakbeurs DIY & Hardware die op 15, 16 en 17 september plaatsvindt in de Jaarbeurs te Utrecht.

Op dinsdagmiddag 17 september 15.00 uur wordt het huis opgeleverd en zal Jan Nijhof voorzitter van de opleidingscommissie en winnaar van de Retail Jaarprijs 2001 de sleutel van het huis officieel aan de cursisten overhandigen.

De DHZ-winkels verenigd in de Vereniging van Winkelketens in de DHZ-branche (VWDHZ) gaan de komende jaren fors investeren in het trainen en opleiden van 3.000 - 5.000 DHZ-medewerkers om hun concurrentiekracht en aantrekkelijkheid voor consumenten verder te versterken. Net als in de populaire TV-programma's over klussen is de vakopleiding voor medewerkers klusgericht opgezet.

De totale bestedingen in de DHZ-branche bedragen in 2001 ¤ 3,939 miljard, dat is per Nederlander gemiddeld ¤ 246. Het aandeel van de bouwmarkten is met ruim 9% gegroeid en bedraagt in 2001 ¤ 2,7 miljard. Grote groeiers in het assortiment zijn parket, laminaat en tuin. Bouwmarkten zijn - net als supermarkten - populair bij consumenten door in ruim opgezette winkels een breed assortiment te presenteren (one stop shoppen) en flexibel in te spelen op consumentenwensen. Bovendien zijn bouwmarkten goed bereikbaar per auto en hanteren ze, na de verruiming van de Winkeltijdenwet, ruime openingstijden voor de klusser.

Leden van de Vereniging van Winkelketens in de DHZ-branche (VWDHZ) zijn Gamma, Karwei, Praxis, Formido, Inkoopcombinatie Bouwen en Wonen (Nijhof Zelfbouw, Inter Chalet, Bouwmarkt Groenen en De Boer Staphorst), Hornbach, Multimate, Hubo, Doeland, Big Boss, Welkoop en Boerenbond. De leden realiseren gezamenlijk een omzet van bijna 2,3 mld euro met 15.000 medewerkers.