Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 17 september

B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/8620) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Terrein voormalig gemeentehuis wordt opnieuw ingericht Het college van B & W heeft in 2001 besloten vrijkomende bouwlocaties in de binnenstad geschikt te maken voor tijdelijk gebruik. Het terrein van het voormalige gemeentehuis kan, conform dit besluit, opnieuw ingericht worden. Het college wil het terrein laten egaliseren, er groen aanbrengen en het grootste deel van het terrein verharden, zodat er activiteiten kunnen plaatsvinden. Bij de keuze voor inrichting wordt er nadrukkelijk van uitgegaan dat het om een tijdelijke voorziening gaat. Zo kunnen de gebruikte grasstenen op een later tijdstip op andere locaties gebruikt worden. Ook de aangrenzende paden en de Poststede (parallelweg langs de Noordstedeweg zullen weer in orde worden gemaakt. Voor het hele plan geldt overigens dat de benodigde financiën nog door de raad toegezegd moeten worden.

Het college heeft met name direct betrokkenen (bewoners en winkeliers rondom het terrein, bibliotheek) uitgenodigd voor een informatieavond op 26 september over de plannen. Ook wil het college een werkgroep instellen met een aantal van deze mensen om samen te praten over het soort activiteiten dat op het terrein kan plaatsvinden en over de randvoorwaarden waar dan rekening mee gehouden dient te worden.

Nieuwegein gaat intentieverklaring Nieuwe Hollandse Waterlinie ondertekenen De stuurgroep Nieuwe Hollandse Waterlinie Utrecht heeft een concept intentieverklaring opgesteld die is gericht op het behoud en de versterking van de belangen van de NHWL in de provincie Utrecht. Met de inzet van Nieuwegein op het vlak van de NHWL in met name het Klooster is al gehandeld conform de intentieverklaring. Daarom zijn er geen beletselen om tot ondertekening over te gaan. Het college heeft besloten dat Jaqueline Verbeek (wethouder Ruimtelijke Ordening) op 26 september namens Nieuwegein de intentieverklaring ondertekent. De intentieverklaring wordt verder door de andere waterliniegemeenten ondertekend.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidieaanvraag Onderwijskansen (2002/8618)
In het kader van de rijksregeling verbreding onderwijskansen kunnen scholen en gemeenten gezamenlijk subsidie aanvragen bij het Ministerie van OC & W, voor zaken die een aanvulling zijn op het gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid. Het college heeft ingestemd met een subsidieaanvraag. Uiterlijk 1 november 2002 is bekend of het Ministerie de aanvraag heeft toegekend. Bij een positief besluit wordt er samen met een onafhankelijke schoolbegeleidingsdienst een plan opgesteld dat nauwkeurig omschrijft welke activiteiten ondernomen gaan worden om de doelstellingen te halen. Dit plan moet uiterlijk op 1 mei 2003 klaar zijn en goedgekeurd worden door het college van B & W van Nieuwegein. De gemeente moet aan het Ministerie van OC & W verantwoording afleggen over de besteding van de subsidie en erop toezien dat het onderwijskansenbeleid aansluit bij de activiteiten van het onderwijsachterstandenbeleid.

Vangnet voor mensen zonder zorg (2002/8616)
De Gemeente Nieuwegein heeft samen met Altrecht, Centrum Maliebaan, GGD Midden Nederland en Vitras Maatschappelijk Werk het initiatief genomen om voor mensen zonder zorg een vangnetproject op te zetten. Het project wil een vangnet creëren voor mensen die de weg naar de hulpverlening niet vinden of hulpverlening niet accepteren. Op 6 november sluiten de genoemde instanties een convenant waarmee zij zich onder andere verplichten bij te dragen aan het project, in financiële of personele zin. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Zorgkantoor Utrecht. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Subsidie voor kasteelproject 'Stein aan de IJssel' (2002/5535) Stichting Kunst Centraal, het steunpunt kunsteducatie voor de provincie Utrecht, heeft een subsidieaanvraag van ¤ 1.340 ingediend voor het kasteelproject 'Stein aan de IJssel'. Dit project is bedoeld voor leerlingen van de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs te Nieuwegein. In dit project bezoeken de leerlingen de kasteeltoren van IJsselstein, bekend van het verhaal van Fulco de Minstreel, waar een kasteelbewoner de leerlingen mee terug in de tijd neemt. Kunst Centraal organiseert in Nieuwegein voor het primair onderwijs het Kunstmenu. Kunstmenu is een aanbod van activiteiten op het gebied van theater, dans, muziek, film, beeldende kunst en literatuur. De discipline cultureel erfgoed, waaronder dit project valt, is nog niet in het Kunstmenu opgenomen. Het college heeft daarom besloten de subsidieaanvraag eenmalig te honoreren.

Subsidie voor project Kunstenaarscentrum Nieuwegein (2002/8619) Het college heeft voor het project 'Zuilen' een subsidie toegekend van ¤ 2800 aan het Kunstenaars Centrum Nieuwegein (KCN), de beeldende kunstenaarsvereniging van Nieuwegein. Dit project maakt deel uit van een door de provincie geïnitieerd project 4 kant kunst. Met het project 'Zuilen' wil het KCN zich profileren als vereniging van kunstenaars die ten doel heeft de krachten van Nieuwegeinse kunstenaars te bundelen, zodat kan worden bijgedragen aan het ontstaan van een gunstig cultureel klimaat met een maatschappelijke respons voor kunst in Nieuwegein. Elk lid van het KCN zal een zuil maken die haar of zijn eigenheid symboliseert. De zuilen, die in materiaal, ontwerp en uitvoeringswijze dus zeer verschillend zullen zijn worden in een veld geplaatst en omsluiten dan een bepaalde ruimte: symbool voor wat de leden van het KCN gemeen hebben: de galerie. Hiervan worden foto's gemaakt. De foto's en zuilen maken deel uit van de expositie in het gemeentehuis van Utrecht en worden in juni 2003 geëxposeerd in de beeldentuin van Kasteel Rijnhuizen.

Voorlopig ontwerp nieuwbouw De Toonladder (2002/8626) Na de brand in De Toonladder, locatie Zuilenstein, heeft een voorbereidingsgroep gewerkt aan het programma van eisen van het nieuwe gebouw. Vertegenwoordigers van de betrokken scholen, het architectenbureau en de gemeente Nieuwegein hebben veelvuldig overleg gevoerd, wat geresulteerd heeft in een Voorlopig Ontwerp. Het voorlopige welstandsadvies hierover is op hoofdlijnen positief.
Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het Voorlopige Ontwerp en heeft ABKEN BV te Nieuwegein opdracht gegeven voor het maken van een Definitief Ontwerp. Voor ouders en andere betrokkenen is een informatie-avond gehouden. Het Definitief Ontwerp zal dienen als basis voor de aanvraag van een bouwvergunning en de procedure in het kader van de ruimtelijke ordening. Na afronding hiervan kan het bestek worden geschreven en volgt de aanbesteding. De nieuwbouw kan (als er geen bezwaarschriften worden ingediend) starten in maart 2003, waardoor de oplevering eind 2003 verwacht wordt.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Deze week geen besluiten in deze portefeuille.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Definitieve milieuvergunning Ultrajectum ter inzage (2002/8623) Het college legt de definitieve milieuvergunning voor de Schietvereniging Ultrajectum vanaf 19 september 2002 ter inzage in de Stadswinkel. Tot 31 oktober 2002 kan in beroep worden gegaan tegen de vergunning. Dat kan door een brief te sturen aan de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Beroep kan alleen worden ingesteld door personen die al eerder bedenkingen hebben ingebracht tegen de ontwerpvergunning, of door personen die kunnen aantonen dat zij daartoe niet in staat waren. In de schietaccommodatie van de Schietsportvereniging Ultrajectum (in de Plofsluis) vinden schietsportactiviteiten plaats zoals het schieten met luchtdrukwapens en hand- en schoudervuurwapens (pistolen, revolvers, geweren en karabijnen).

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Gebruiksregeling voor tijdelijke vestiging Pétanquevereniging in Blokhoeve (2002/8614)
Het college besluit tot het aangaan van een gebruiksregeling met de Pétanque Vereniging Nieuwegein voor de tijdelijke vestiging in het gebied Blokhoeve. De Pétanque Vereniging Nieuwegein is op dit moment gehuisvest in een voormalige school aan de Prins Hendriklaan in Vreeswijk. In verband met de plannen in Vreeswijk Noord moet de Pétanque Vereniging Nieuwegein verhuizen. Het streven is dat de PVN in 2005 naar hun definitieve plek naast de wielerbaan in de Galecopperzoom gaat.

Invoerdatum 18-9-2002