Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

4 september t/m 26 oktober a.s. in Watertoren

TENTOONSTELLING OVER DE BIJENTEELT

Aan de vraag om een tentoonstelling in de watertoren in te richten wilden de mensen van het koninginneteelt station RKH Kreverhille graag gehoor geven. Immers, een tentoonstelling over de bijenteelt is voor deze vereniging een prima gelegenheid om meer bekendheid te geven aan datgene waar men zich mee bezighoudt, namelijk de bijenteelt in het algemeen en de verschillende manieren waarop men met de bijenteelt om kan gaan. Om die reden is besloten om met een aantal themas voor de dag komen, zodat het met name ook voor mensen die niets met bijen te maken hebben een interessante en leuke, maar bovenal ook leerzame tentoonstelling is geworden.

Bij binnenkomst in de watertoren ziet u een aantal verschillende bijenwoningen opgesteld, die in de loop der tijd zijn gebruikt. Buiten in de heemtuin van de watertoren staan twee bijenkasten opgesteld zoals die tegenwoordig worden gebruikt en. wat met name voor u als bezoek(st)er interessant is, deze zijn ook bevolkt met bijen!

Verder zult u een aantal stukjes vlechtwerk van vlas en stro zien, zoals strokorven om bijen in te houden, schepkorven om zwermen te scheppen en enkele siervlechtwerken, waaronder Sint Ambrosius, de beschermheilige van de imkers en een speciale schepkorf. Met name deze stukjes huisvlijt die vroeger door de imkers in de winterperiode werden vervaardigd, trekken de belangstelling van het publiek. De leden van RKH Kreverhille geven dan ook steeds, uiteraard bij voldoende deelname, in de winterperiode een cursus korfvlechten, een cursus bijenteelt voor beginners en gevorderden en een cursus koninginneteelt.

Een ander thema dat wordt belicht in de tentoonstelling in de Axelse watertoren, heeft te maken met bijen en kunst. Er worden een aantal zeefdrukken en een prachtig beschilderde bijenkast van een kunstschilder getoond. Dit thema loopt vervolgens over in weer een ander thema, namelijk de winning van was. Er is voor u in beeld gebracht wat er allemaal met bijenwas gedaan kan worden. Er hangt een aantal raten zoals die in de bijenkast aanwezig kunnen zijn, variërend van heel jonge wasraten tot oude raten die weer worden gesmolten om de was zo weer opnieuw te kunnen gebruiken voor het maken van kaarsen, boenwas waswafels enz.

Bij de thema's bijenmaterialen, honingbijen en wilde bijen wordt geprobeerd materialen en de verschillende soorten bijen in de schijnwerper te zetten. U ziet diverse attributen opgesteld die door imkers worden gebruikt en er hangen een aantal fotos van wilde en honingbijen. Het leven van de koningin, de werkbij en de dar worden in beeld gebracht vanaf de geboorte tot sterven, compleet met alle taken die door de verschillende individuen gedurende hun leven worden verricht.

Tot slot komt het meest bekende thema, het honingslingeren, aan bod. Het honingslingeren wordt in beeld gebracht vanaf het ontzegelen, het slingeren, het rijpen en het in potten doen van de honing. Dit alles wordt u duidelijk gemaakt door u een ontzegelstelling met honingraten en ontzegelvorken, een honingslinger en verschillende soorten rijpers en zeven te laten zien.

Ook het meer specialistische werk komt tijdens deze bijzondere tentoonstelling aan bod.
Het kweken van koninginnen, het gecontroleerd laten paren van bijen en de selectie op kwaliteiten, worden u getoond door middel van een wand met fotos waarop staat uitgebeeld hoe de mensen van de koninginneteelt vereniging RKH Kreverhille te werk gaan. Het resultaat mag er wezen!

Men is er duidelijk in geslaagd het leven van de bij voor u in beeld te brengen. Dat deze tentoonstelling niet volledig is, daar is men zich wel van bewust. Hiervoor is het leven van de bij immers veel te gecompliceerd. Wilt u echter meer weten, dan is men altijd bereid om u hierover meer uitleg te geven. In principe zal er tot en met zaterdag 26 oktober a.s. elke zaterdag iemand aanwezig zijn van de koninginneteelt vereniging in de Axelse watertoren. We raden u dan ook beslist aan een kijkje te gaan nemen, want het is meer dan de moeite waard!

De watertoren is geopend van woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur en de toegang is GRATIS! Heeft u de tentoonstelling gezien en heeft u nog wat tijd over? Dan kunt u misschien de klim naar boven wagen (tot op 60 meter hoogte!), want op een wat onbewolkte dag, kunt u dan genieten van een magnifiek uitzicht tot in de verre omgeving! Veel plezier!