Ingezonden persbericht

Beter zicht op hogere leeftijd

Voedingssupplement zet rem op macula degeneratie

In de westerse landen is macula degeneratie de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid. Zoals de naam al zegt, tast deze veel voorkomende oogaandoening de macula aan. Dat is de gele vlek in het centrale gedeelte van het netvlies. Macula degeneratie (MD) veroorzaakt problemen bij bijvoorbeeld lezen en televisiekijken, bij autorijden en bij het herkennen van mensen in het voorbijgaan. Meestal treedt het probleem pas op na het vijftigste levensjaar, maar eenmaal ingezet kan de degeneratie - het verval - van de macula vaak niet worden gestopt. Het is nu wel mogelijk om de voortgang van vooral de leeftijdsgebonden variant van macula degeneratie (LMD) doeltreffend af te remmen met Macula Support. Dit voedingssupplement bevat een combinatie van antioxidanten met een bewezen vertragende werking op de ontwikkeling van leeftijdsgebonden macula degeneratie. De samenstelling van Macula Support wordt aanbevolen door oogartsen en in de vakliteratuur.

Amerikaans onderzoek
Bij macula degeneratie ontstaat er in het oog een beschadiging van de macula, de gele vlek die een rol speelt bij het fixeren als we lezen of als we iemand aankijken. Juist met dit kleine stukje netvlies, dat maar een fractie uitmaakt van ons totale gezichtsveld, zien we het overgrote deel van de details. Bij de droge vorm van leeftijdsgebonden macula degeneratie is de achteruitgang van het gezichtsvermogen een sluipend proces dat zich in enkele jaren voltrekt. De natte vorm ontwikkelt zich veel sneller en geeft ernstiger stoornissen. Binnen een tijdsbestek van weken of zelfs dagen neemt het gezichtsvermogen dramatisch af. Alleen bij de natte vorm van LMD is in een beperkt aantal gevallen en in een vroeg stadium een zeer kostbare behandeling mogelijk. Maar deze natte vorm komt veel minder voor dan de droge, ongeveer 13% tegen 87%.

Onder de blanke bevolking lijdt 20% van de 65-jarigen en 35% van de 85-jarigen aan LMD. Dat het risico van LMD aanzienlijk afneemt door het gebruik van antioxidanten, is onlangs aangetoond door het Amerikaanse National Eye Institute. De ARED (Age Related Eye Disease) studie van dit instituut was groots opgezet. Het onderzoek vond plaats onder 3.640 patiënten in elf Amerikaanse oogklinieken. Het wees uit dat het risico van voortschrijdende LMD met minstens 25% vermindert door het dagelijks slikken van een voedingssupplement met hoge doseringen vitamine C, vitamine E, beta-caroteen, zinkoxide en koperoxide. Met het ARED-onderzoek is na 15 jaar onderzoek en speurwerk eindelijk bewezen dat er een doeltreffende en voor iedereen beschikbare manier voorhanden is om de ontwikkeling van LMD te vertragen.

Effectief en betaalbaar
Al eerder werd verondersteld dat antioxidanten zoals bepaalde vitamines de ontwikkeling van zowel de natte als de droge vorm van LMD belangrijk kunnen vertragen. Daarbij werd dan vooral gedacht aan antioxidanten in bijvoorbeeld rauwe spinazie, broccoli, boerenkool, tuinbonen, bladsla, rauwe peen, spruiten, maïs, groene erwten en tomaten. Het Amerikaanse onderzoek heeft deze veronderstelling nu bevestigd. Antioxidanten als normale bestanddelen van de voeding kunnen inderdaad de schadelijke effecten van bepaalde agressieve stofwisselingsproducten (vrije radicalen) tegengaan. Macula Support bevat de dezelfde werkzame bestanddelen in precies dezelfde doseringen als in het meest effectief gebleken voedingssupplement van de ARED-studie.

Bij 25 tot 30% van de mensen met een matige tot ernstige vorm van leeftijdsgebonden macula degeneratie geeft Macula Support een meetbaar positief effect. Ook patiënten die strikte eisen stellen aan hun voeding, zoals diabetici en vegetariërs, kunnen dit voedingssupplement gebruiken, want het bevat geen zout, suiker, dierlijke gelatine en conserveermiddelen. Bovendien zijn de tabletten kauwbaar, wat voor ouderen een belangrijk voordeel kan zijn. Macula Support, een product van Sanmed BV, is verkrijgbaar bij de apotheek. De adviesprijs voor consumenten bedraagt ¤ 14 per 60 tabletten.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Voor meer persinformatie kunt u zich wenden tot de heer Peter Hoevens, Sanmed bv, Damsluisweg 48, 1332 ED Almere. Telefoon 036 - 547 60 40, fax 036 - 547 60 21, info@sanmed.nl

(Onderschrift foto:)

Dagelijks gebruik van het voedingssupplement Macula Support heeft een bewezen vertragend effect op de ontwikkeling van macula degeneratie, een oogaandoening die het centrale deel van het netvlies aantast. Macula degeneratie is in de westerse wereld de belangrijkste oorzaak van slechtziendheid.