Euronext Amsterdam

20 Sep 2002 Euronext Amsterdam inzake ernstige schriftelijke waarschuwing De Vries Robbé
Persbericht 2002.097

Euronext Amsterdam inzake ernstige schriftelijke waarschuwing De Vries Robbé Groep N.V.

ADVIES VAN DE COMMISSIE

Euronext Amsterdam N.V. ("Euronext") heeft de Adviescommissie Fondsenreglement bij brief van 30 mei 2002 verzocht te adviseren over mogelijke overtredingen van het Fondsenreglement door de uitgevende instelling De Vries Robbé Groep N.V. ("De Vries Robbé"). De Adviescommissie heeft dit verzoek op 9 juli jl. mondeling behandeld. Op 22 augustus jl. heeft de Adviescommissie aan Euronext geadviseerd.

Artikel 30, aanhef en onder d, Fondsenreglement bepaalt dat de uitgevende instelling, waarvan de aandelen of certificaten zijn toegelaten tot de notering, verplicht is om aan Euronext alle inlichtingen te verstrekken die Euronext dienstig acht met het oog op de bescherming van de beleggers of de goede werking van de markt.

Euronext heeft De Vries Robbé naar aanleiding van haar jaarverslag over 2000 van 5 maart 2002 bij brief van 3 april 2002 schriftelijk om informatie verzocht omtrent een mogelijke aandelenemissie die daarin stond vermeld. Na ontvangen rappel is namens De Vries Robbé op 24 april 2002 telefonisch om een nader uitstel uiterlijk tot en met 13 mei 2002 verzocht, welk uitstel door Euronext is verleend. De Vries Robbé heeft in elk geval niet voor of op 13 mei 2002 de door de afdeling Compliance van Euronext verzochte informatie verstrekt, waarmee De Vries Robbé artikel 30, aanhef en onder d, Fondsenreglement heeft overtreden. Dat De Vries Robbé mogelijk op 14 mei 2002 aan Euronext een schriftelijke reactie heeft verzonden doet aan het voorgaande niet af, aangezien deze reactie in elk geval ontijdig heeft plaatsgevonden.

Artikel 28h Fondsenreglement bepaalt, voor zover te dezen relevant, dat de uitgevende instelling verplicht is terstond een publicatie te doen omtrent elk feit of elke gebeurtenis betreffende de uitgevende instelling waarvan moet worden aangenomen dat hiervan een aanmerkelijke invloed op de koers zal uitgaan. Ter uitwerking hiervan bepaalt Bijlage XVII bij het Fondsenreglement dat nadere regels gelden ten aanzien van het informeren van de markt over de essentiële modaliteiten van een voorgenomen onderhandse aandelenemissie. Volgens Bijlage XVII dient de Commissaris voor de Notering vooraf over een onderhandse aandelenemissie te worden geïnformeerd.

De Commissie is van oordeel dat De Vries Robbé ook artikel 28h juncto Bijlage XVII Fondsenreglement heeft overtreden door de Commissaris voor de Notering van Euronext niet terstond na haar aandeelhoudersvergadering van 17 juli 2001 te informeren omtrent het in die vergadering ontstane voornemen om een onderhandse aandelenplaatsing van 10% van de uitstaande aandelen te effectueren. De Commissie acht deze omstandigheid onmiskenbaar relevant voor het beleggend publiek en acht het onbegrijpelijk dat De Vries Robbé deze omstandigheid pas veel later openbaar heeft gemaakt.

De Commissie is tenslotte van oordeel dat onderdeel 11 van Bijlage X bij het Fondsenreglement door De Vries Robbé is overtreden. De in het jaarverslag over 2000 (en in dat over 2001) door De Vries Robbé opgenomen passage over zeggenschap over de prioriteitsaandelen voldoet niet aan de daaraan door Euronext in Bijlage X onder C gestelde eisen.

De Commissie is desondanks van oordeel dat de door De Vries Robbé begane overtredingen van het Fondsenreglement, ook bezien in onderlinge samenhang, niet voldoende gronden opleveren om de notering van het aandeel De Vries Robbé te doen eindigen. Weliswaar is de notering van het fonds De Vries Robbé thans reeds geschorst, doch dat is een gevolg van het feit dat De Vries Robbé eerder in surséance van betaling verkeerde.

De Commissie is van oordeel dat in het door Euronext bij Verzoek van 30 mei 2002 aan haar ter beoordeling voorgelegde geval sprake is van kennelijke overtredingen van artikel 30, aanhef en onder d, Fondsenreglement, van artikel 28h juncto Bijlage XVII bij het Fondsenreglement en van Bijlage X, onder C, punt 11, Fondsenreglement door De Vries Robbé Groep N.V. De Commissie ziet in de omstandigheden van dit geval aanleiding Euronext te adviseren een maatregel te nemen als bedoeld in artikel 65 Fondsenreglement, te weten de maatregel van een ernstige schriftelijke waarschuwing.

BESLUIT DIRECTIE EURONEXT

De directie van Euronext heeft besloten het besluit van de Adviescommissie Fondsenreglement te onderschrijven en heeft De Vries Robbé Groep N.V. een ernstige schriftelijke waarschuwing gegeven in verband met overtreding van artikel 30, aanhef en onder d, van het Fondsenreglement, van artikel 28h juncto bijlage XVII bij het Fondsenreglement en van Bijlage X, onder C, punt 11 bij het Fondsenreglement.

De volledige uitspraak van de Adviescommissie Fondsenreglement is op 20 september 2002 gepubliceerd op de website van Euronext (www.euronext.com).

© Euronext Amsterdam / Pers en Public Affairs