Gemeente Zaanstad

Asbest aangetroffen bij graafwerkzaamheden in Krommenie

vrijdag 20 september 2002

Op woensdagmiddag jl. is bij werkzaamheden voor de geluidsschermen langs de Provincialeweg N203 in Krommenie vermoedelijk asbest aangetroffen
.

De vondst werd gedaan tijdens graafwerkzaamheden in de bestaande geluidswal achter de Titanialaan in Krommenie. De graafwerkzaamheden zijn direct na de vondst gestopt en de vindplaats is weer afgedekt met schone grond.
De bouwwerkzaamheden aan het scherm zullen overigens gewoon doorgaan en leveren geen gevaar op de verspreiding van asbest, omdat er geen verdere graafwerkzaamheden behoeven plaats te vinden. Als gevolg van het mogelijk aantreffen van het asbestafval in de geluidswal achter de woningen aan de Titanialaan en Tritonlaan zal een nader onderzoek naar de aanwezigheid van asbest worden uitgevoerd. Het bodemonderzoek zal ten minste vier weken in beslag nemen. De resultaten zullen over circa vier weken bekend zijn. Zodra de resultaten er zijn worden de bewoners op de hoogte gebracht. De vermoedelijke asbestverontreiniging is circa 25 jaar geleden met de bouw van de wijk Zuiderham met het sloop en bouwafval in de geluidswal verwerkt. Zolang er niet in de grond wordt gegraven zal verspreiding van asbest niet plaatsvinden. Er bestaan dan ook geen risico´s voor uw gezondheid.
Ter voorkoming dat asbest vrij kan komen zullen waarschuwingsborden met de tekst "NIET GRAVEN ASBEST" rond de vindplaats worden geplaatst.