Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/117

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

20 september 2002

Nr. 02/117

Minister De Geus en staatssecretaris Rutte: betere sturing en controle op uitvoering sociale zekerheid

De Centra voor Werk en Inkomen (CWI), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) gaan volgens een nieuwe methode verantwoording afleggen aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hierdoor kunnen minister De Geus en staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid scherpere beleidsdoelstellingen voor de uitvoeringsorganisaties formuleren en beter beoordelen of zij deze doelen halen.

Minister De Geus en staatssecretaris Rutte hebben de nieuwe verantwoordingsmodellen naar de Tweede Kamer gestuurd, samen met de vierde voortgangsrapportage over de Structuur Uitvoering Werk en Inkomen (SUWI) en twee onderzoeken van de Inspectie Werk en Inkomen.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe verantwoordingsmodellen zijn de zogenaamde prestatie-indicatoren. Met behulp van deze indicatoren kunnen de SVB, CWI en het UWV een goed beeld van behaalde prestaties schetsen. Een voorbeeld van een prestatie-indicator is het percentage werklozen dat na een reïntegratietraject weer aan het werk is.

De nieuwe verantwoordingsmodellen zijn noodzakelijk door de veranderde uitvoeringsstructuur voor arbeidsbemiddeling en sociale zekerheid, die voorkomt uit de Wet SUWI. De nieuwe structuur werd op 1 januari 2002 van kracht met als hoofddoel werk boven inkomen.

De aanloopproblemen die eerder dit jaar bij CWI werden geconstateerd, worden langzamerhand opgelost. Dit is te danken aan de gezamenlijke inzet van CWI, UWV en gemeenten. Zo zijn de wachttijden van cliënten verminderd en is er meer geïnvesteerd in het voorkomen dat mensen afhankelijk worden van een uitkering. Ten aanzien van de overdracht van gegevens van uitkeringsgerechtigden aan het UWV en de gemeenten zijn nog steeds verbeteringen te behalen, aldus de voortgangsrapportage. Daartoe onderneemt CWI actie.

Over de stand van zaken bij het UWV heeft minister De Geus onlangs een brief gestuurd aan de Tweede Kamer. De risicos die in een zogeheten nulmeting zijn vastgesteld, worden momenteel door het uitvoeringsinstituut vertaald in acties.

Onderzoeken Inspectie Werk en Inkomen

De voortgangsrapportage gaat tevens in op twee onderzoeken van de Inspectie Werk en Inkomen. De inspectie concludeert in het rapport CWIntake dat het besluit van CWI om te stoppen met de verdere invoering van het automatiseringssysteem CWIntake onzorgvuldig tot stand is gekomen en onvoldoende is gemotiveerd. Wel erkent de inspectie de lastige omstandigheden waarmee CWI door het systeem werd geconfronteerd.

CWIntake is een tijdelijke voorziening om gegevens van uitkeringsgerechtigden uit te wisselen tussen het UWV, CWI en de gemeentelijke sociale diensten. De Centra voor Werk en Inkomen zijn met deze voorziening gestopt omdat de invoering van het systeem te traag verliep.

Minister De Geus is het met de Inspectie Werk en Inkomen eens dat een duidelijker motivering van CWI wenselijk zou zijn geweest. Maar hij billijkt dat CWI op dit punt zijn verantwoordelijkheid heeft genomen gezien de voorgeschiedenis van het automatiseringssysteem.

In het onderzoek Afhandeling opstaande posten UWV Gak schrijft de Inspectie Werk en Inkomen dat het UWV te weinig prioriteit geeft aan terugvorderen van onterecht betaalde uitkeringen en aan betalingen die de uitvoeringsorganisatie nog moet verstrekken. Volgens de Inspectie Werk en Inkomen zal mogelijk zes miljoen euro aan onterecht verstrekte uitkeringen verjaren.

Minister De Geus deelt de algemene conclusie van de inspectie. De reële achterstand bij het terugvorderen is 88 miljoen euro. Terugvordering van dit bedrag moet volgens de minister de hoogste prioriteit hebben. De Raad van Bestuur van het UWV heeft de minister laten weten dat de achterstand op 1 juli 2003 weggewerkt is. Ook moet de uitvoeringsorganisatie voorkomen dat meer vorderingen zullen verjaren.


---

------Voor nadere toelichting op de rapporten CWIntake en Afhandeling openstaande posten UWV Gak en toezending hiervan kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van de Inspectie Werk en Inkomen: Linda Hulshof (079-3291808 of 06-20410431) en Geeske Wildeman (079-3291893 of 06-10917134).


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Aanbiedingsbrief van minister De Geus en staatssecretaris Rutte bij de Vierde Voortgangsrapportage SUWI PDF publicatie Bijlage 1: Vierde Voortgangsrapportage SUWI PDF publicatie Bijlage 2: Onderzoek naar de beeindiging van het CWI-automatiseringsproject
PDF publicatie Bijlage 3: Eindrapport Inspectie Werk en Inkomen Afhandeling openstaande posten UWV Gak
PDF publicatie Bijlage 4: Rapport van de Accountantsdienst bij de Vierde Voortgangsrapportage SUWI
PDF publicatie Bijlage 5: Overzicht toezeggingen PDF publicatie Bijlage 6: Aanbiedingsbrief van minister De Geus en staatssecretaris Rutte bij Verantwoordingsmodellen en controle protocol SUWI
PDF publicatie Bijlage 7: Model Verantwoording Centrale Organisatie Werk en Inkomen
PDF publicatie Bijlage 8: Model Verantwoording Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen
PDF publicatie Bijlage 9: Model Verantwoording Sociale verzekeringsbank
PDF publicatie Bijlage 10: Controleprotocol SUWI