Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Terug naar de homepage

Terug naar de vorige bladzijde service en producten Terug naar de vorige bladzijde
voorlichting door ervaringsdeskundigen

Voorlichting door ervaringsdeskundigen: decanenproject


* Algemene informatie

Oproep: we zijn op zoek naar 14 voorlichters voor het 'decanenproject'


---

Algemene informatie over het decanenproject

De CG-Raad is in 2002 gestart met het decanenproject. Doel van het project is een realistisch beeld van jongeren met een functiebeperking te bewerkstelligen bij begeleiders in het HAVO/VWO door middel van het geven van voorlichting. Het gaat om jongeren met een chronische ziekte en/of functiebeperking en/of handicap. Het decanenproject richt zich op de gemeenschappelijke knelpunten die de aandoening overstijgen.

De CG-Raad hoopt een beter begrip voor jongeren met een beperking te krijgen en een verbetering van de studie- en loopbaanbegeleiding. Goede begeleiding draagt bij aan het voltooien van de opleiding en de doorstroom naar het hoger onderwijs voor deze jongeren. De voorlichting wordt gegeven door de jongeren zelf. Het project is een pilot van twee jaar en duurt tot mei 2004. Na een hopelijk positieve evaluatie is het de bedoeling het programma landelijk te implementeren.

Jongeren met een functiebeperking

Jongeren met een beperking komen allerlei speciale problemen tegen in het Voortgezet Onderwijs. In de huidige praktijk zijn de condities voor hen nog niet optimaal. Het onderwijssysteem richt zich vooral op de grote stroom leerlingen zonder beperkingen. Jongeren met een functiebeperking blijken minder aan het Voortgezet en Hoger Onderwijs deel te nemen dan verwacht zou mogen worden. Er is meer uitval tijdens de studie en minder doorstroming naar Hoger Onderwijs.
Precieze cijfers over het aantal jongeren met een functiebeperking in het Voortgezet Onderwijs zijn niet bekend. Een onderzoek van Handicap en Studie wijst uit dat decanen zelf inschatten dat 3% van de examenkandidaten HAVO tot deze doelgroep behoort en 2,2% van de eindexamenkandidaten van het VWO. Deze cijfers zijn echter weinig betrouwbaar omdat het om een schatting gaat. Cijfers van het onderzoek van het Verwey Jonker Instituut (Studeren met een handicap, 2001) in het Hoger Onderwijs vallen veel hoger uit: 12% à 15% van de totale studentenpopulatie blijkt een beperking te hebben.

Decanen

Binnen de scholen hebben decanen een wegwijsfunctie. Zij zijn vraagbaak, zowel voor leerlingen als voor leerlingbegeleiders en mentoren. In de huidige opleidingen tot decanen wordt weinig aandacht besteed aan kennis over de gevolgen van leven met een chronische aandoening en de wetten en regelingen waar leerlingen een beroep op kunnen doen. Het valt decanen dan ook nauwelijks te verwijten wanneer door jongeren gesignaleerd wordt dat zij weinig inzicht hebben in wat het betekent te leven met een functiebeperking.

Voorlichting vanuit ervaringsdeskundigheid

Omdat de kern van het probleem blijkt te liggen bij het beeld van jongeren met een functiebeperking, wordt er in het Decanenproject voor gekozen om jongeren zelf in te schakelen om decanen, mentoren en leerlingbegeleiders voor te lichten. Een aantal jongeren wordt opgeleid tot ervaringsdeskundige voorlichters. De voorlichting heeft tot doel een realistische beeldvorming te bevorderen en decanen, mentoren en leerlingbegeleiders ontvankelijk te maken voor de wensen en behoeften van de groep jongeren ten aanzien van begeleiding en advisering. Er wordt gestreefd naar deskundigheidsbevordering in de breedste zin van het woord.

Projectgroep

Bij het Decanenproject zijn Handicap & Studie en de Nederlandse Vereniging van Studiedecanen betrokken. Samen met drie medewerkers van de CG-Raad geven zij inhoud aan het Decanenproject. Daarnaast wordt er een klankbordgroep gevormd van mensen uit het onderwijsveld, zowel leerlingen als decanen, docenten, mentoren, (con)rectoren. Aan de klankbordgroep nemen zowel ervaringsdeskundige als niet-ervaringsdeskundige leerlingen deel. De groep zal geraadpleegd worden over de praktische invulling en uitvoerbaarheid van het project. Erny Smeets, projectmedewerker, telefoon 030-2916600, email: Esmeets@cg-raad.nl Internet: http://www.cg-raad.nl CG-Raad Churchilllaan 11, Utrecht Postbus 169 3500 AD Utrecht telefoon 030-2916600

Verdere informatie:

Projectmedewerker: Erny Smeets Telefoon 030 - 291 66 00 Bezoekadres:
Piet van Dommelenhuis
Churchilllaan 11
Utrecht (Kanaleneiland)
Postadres:
Postbus 169
3500 AD Utrecht
fax (030) 297 01 11
e-mail: esmeets@cg-raad.nl
---

Terug naar de homepage Terug naar de vorige pagina Ga naar 'Recente wijzigingen' Ga naar 'Zoeken op deze site' Ga naar 'Contact'