Verbond van Verzekeraars

Meld Misdaad Anoniem groot succes

Na de opening op 4 september, zijn er in een week tijd 4.000 telefoontjes binnengekomen op de anonieme meldlijn Meld Misdaad Anoniem, Bel M.. In totaal zijn 260 tips doorgestuurd naar de politie. Er zitten zeer bruikbare tips tussen over ernstige zaken op het gebied van drugs, fraude, moord en doodslag, zedenzaken, bedreigingen, mishandeling en wapenhandel.

Meld Misdaad Anoniem, Bel M. is een initiatief van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NCP), een publiek-privaat samenwerkingsverband waarin ook het Verbond participeert. Burgers die informatie hebben over misdaden/misdrijven kunnen de meldlijn iedere dag anoniem bellen tussen 10.00 en 22.00 uur (en op maandag tot 24.00 uur). Een callcentre kan relevante informatie doorsturen naar opsporingsinstanties en/of naar private instanties (waaronder het Fraudeloket van het Verbond).

Het project is op 4 september van start gegaan in de regios Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, IJsselland en Twente. In de eerste twee uur dat de meldlijn was geopend, kwamen er al tweehonderd telefoontjes binnen. Na een week tijd zijn er in totaal 4.000 telefoontjes binnengekomen. Daarvan kwamen ruim 1.300 meldingen na de openingstijden van de meldlijn binnen of waren het mensen die meteen weer oplegden. Met een maximale bezetting hebben de medewerkers van het callcentre bijna 2.000 gesprekken gevoerd. Vanwege de overweldigende drukte konden 700 telefoontjes niet worden beantwoord. In totaal waren er 260 bruikbare tips. Sommige daarvan geven nieuwe informatie; andere geven nieuwe inzichten in bestaande zaken.

Verder willen veel mensen die bellen algemene informatie over het project en vooral over de anonimiteit. Op de site www.meldmisdaad.nl zijn alle vragen en antwoorden over anoniem melden opgenomen. Daarnaast is op deze site een speciaal privacy statement gemaakt over anonimiteit.

Bondig, september 2002