Gemeente Den Haag

Actuele berichten >> Persberichten

2002-09-17: Hagenaars positiever over integratie


---

Steeds meer bewoners van Den Haag vinden dat autochtonen en allochtonen gelijke kansen hebben om hogerop te komen. Van de Hagenaars denkt 48 procent dat afkomst geen verschil maakt in carrièrekansen. Dat is zes procent meer dan de jaren ervoor. Niettemin vindt nog steeds 45 procent dat autochtonen in het voordeel zijn.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Stadsenquête, waaraan bijna 7.000 Hagenaars van 16 jaar en ouder meededen. Dit jaar zijn voor het eerst kengetallen verzameld over tien Haagse beleidsterreinen, zoals sport, integratie, binnenstad, cultuur, leefbaarheid en toerisme en recreatie.

De Hagenaar kent aan de integratie tussen allochtonen en autochtonen een cijfer van 6 toe. Er zijn nauwelijks verschillen tussen autochtonen en allochtonen als het gaat om de waardering van de integratie in de stad. Ook blijkt dat de positie van de tweede generatie wat opleidingsniveau, werk en inkomen betreft aanmerkelijk beter is dan die van de eerste generatie allochtonen. Bijna 62 procent van de Hagenaars wil de oude dag doorbrengen in Den Haag. Onder allochtonen leeft die wens meer (65 procent) dan onder autochtonen (61 procent).

Het college van burgemeester en wethouders is positief over de trend die zich aftekent in de enquête. Die bewijst dat investeren in integratie tot resultaat leidt. Beter onderwijs, inburgering van nieuw- en oudkomers en een actief werkgelegenheidsbeleid zijn de pijlers waarop de positieverbetering van de tweede generatie rust, aldus het college. Niettemin blijft aandacht voor integratie de komende jaren hard nodig.

In de stadenquête zijn tevens de winkelcentra van Den Haag beoordeeld op een aantal aspecten. De kwaliteit van het aanbod scoort een 7,5 gemiddeld, de veiligheid een 6,9 en de sfeer een 7,0. Het college wil de aanpak van winkelcentra en winkelstraten een extra impuls geven. Zo wordt extra geïnvesteerd in de binnenstad, die qua veiligheid en sfeer lager scoort dan gemiddeld, en in het opknappen van winkelcentrum Loosduinen en de Keizerstraat. Dit jaar komt het college met een nota over de modernisering van de Haagse detailhandel.

De bewoners van Den Haag blijken zeer tevreden te zijn over de bereikbaarheid van het centrum met het openbaar vervoer en de fiets. Ontevredenheid is er over de bereikbaarheid van de binnenstad met de auto.
Het college noemt het verheugend dat bewoners tevreden zijn over het openbaar vervoer. B. en w. hopen en verwachten dat de binnenstad beter bereikbaar wordt met de auto als komend jaar de wegwerkzaamheden in het centrum zijn afgerond. Momenteel wordt tevens gewerkt aan een parkeerverwijssysteem dat nog dit jaar in gebruik wordt genomen. Opvallend is de hoge waardering voor cultuur in Den Haag. Niet alleen het aanbod wordt met een vrij hoog cijfer gewaardeerd, ook de inspanningen van de gemeente op dit terrein - zowel beleidsmatig als financieel - worden als ruim voldoende gekwalificeerd.

Veiligheid en leefbaarheid
Bewoners geven de (sociale) veiligheid in de eigen buurt een 6,2. Daarbij valt op dat bewoners uit het Centrum en Laak en in mindere mate Escamp de (sociale) veiligheid onvoldoende noemen. De gemeente besteedt relatief de meeste aandacht aan bouwen en renoveren, kunst en cultuur en sport en de minste aandacht aan handhaving van de orde, zo oordelen de Hagenaars. In deze Stadsenquête is leefbaarheid niet uitgebreid onderzocht. Naar veiligheid en leefbaarheid wordt uitgebreid onderzoek gedaan in de Leefbaarheid- en Veiligheidsmonitor, die dit jaar nog zal verschijnen. Het college heeft inmiddels een veiligheidsplan voor de hele gemeente vastgesteld, dat binnenkort in de stadsdelen wordt besproken. Het plan behelst onder meer de aanpak van onveilige locaties op straat en binnen openbare voorzieningen.

De top zes van spontaan genoemde ergernissen in de eigen buurt luidt in 2002: zwerfvuil/rommel op straat, hondenpoep, parkeerproblemen, onveiligheid, (verkeers)overtredingen en hangjongeren. De overlast van hondenpoep, rommel op straat en fout parkeren lijkt na een tijdelijke verbetering weer terug te zijn gekeerd naar het niveau van 1999. Van de Hagenaars vindt 17 procent dat hun straat in het afgelopen jaar schoner is geworden, 59 procent ziet geen verandering en 24 procent vindt de straat minder schoon. Negatief zijn met name bewoners van Laak en Centrum, positief zijn de bewoners van Scheveningen, Loosduinen en Leidschenveen/Ypenburg.
Het college vindt dit opvallende uitkomsten, omdat de budgetten voor afvalinzameling en straatreiniging sinds 1999 met 24 procent zijn gestegen naar circa 53 mln. per jaar en er ook steeds meer afval wordt opgehaald. B. en w. hebben aan Scheveningen en het Centrum extra budgetten toegekend voor vegen. In Centrum, Transvaal en Laak-Noord zal in 2003 een proefproject plaatsvinden met afvalinzameling.

Leidschenveen/Ypenburg
Bewoners van Leidschenveen en Ypenburg blijken zeer tevreden te zijn over de informatievoorziening van de gemeente in het afgelopen jaar. De nieuwe Hagenaars zijn beduidend positiever over de gemeentelijke informatievoorziening dan andere Hagenaars. Na de herindeling is er extra tijd en energie gestoken in de communicatie met de bewoners van het nieuwe stadsdeel.
Het college noemt dit resultaat een extra prikkel om de informatievoorziening in de toekomst verder te perfectioneren. De bewoners van Leidschenveen en Ypenburg zijn van alle Hagenaars ook het meest tevreden over het wooncomfort en de kwaliteit van de eigen woning en het uiterlijk van hun straat. Zeer positief zijn de bewoners ook over de schoonheid van de straat. Ontevreden zijn de nieuwe Hagenaars over de voorzieningen in de wijk.

Dienstverlening
De geënquêteerden vinden voor het derde opeenvolgende jaar dat de gemeentelijke dienstverlening er op vooruit is gegaan: 21 procent noemt de dienstverlening verbeterd, 17 procent noemt de dienstverlening slechter. Met name 65-plussers, lager opgeleiden en bewoners van Haagse Hout zijn minder tevreden over de dienstverlening. Zeven op de tien Hagenaars vindt dat de stadsdeelkantoren voldoende open zijn, 15 procent - met name jongeren, hoger opgeleiden en werkenden - vindt dat niet.

Andere uitkomsten:

- Tweederde van alle Hagenaars weet hoeveel energie in het eigen huishouden wordt gebruikt. Zes van de tien heeft interesse in tips over energiebesparing. Het aantal Hagenaars dat gebruik heeft gemaakt van energiepremies voor de aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast of dubbele beglazing is in de afgelopen twee jaar toegenomen van 9 tot 16 procent. Een kwart van de Hagenaars gebruikt groene stroom; 38 procent zegt groene stroom te willen afnemen als die niet duurder zou zijn dan gewone stroom.


- Bijna twee op de tien Hagenaars doet vrijwilligerswerk. Sport blijft de sector waarin de meeste vrijwilligers werken: 27 procent Niettemin is dat 6 procent minder dan vorig jaar. Daarnaast werken de meeste vrijwilligers in de maatschappelijke dienstverlening en levensbeschouwelijke organisaties. Tweederde van de vrijwilligers geeft aan dat er binnen hun organisatie een tekort aan vrijwilligers is.


- Via de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG) kunnen gehandicapten en ouderen hun woning laten aanpassen, rolstoelen aanvragen en gebruik maken van aangepast vervoer. Tweederde van de gebruikers van de WVG is tevreden tot zeer tevreden over de voorzieningen. Een minpunt wordt de lange wachttijd tussen aanvraag en verstrekking genoemd. Aan het terugdringen van de wachttijd wordt inmiddels gewerkt.


- Hagenaars oordelen positief over de sportmogelijkheden in Den Haag. De sportdeelname in Den Haag is gemiddeld genomen gelijk gebleven: 56 procent van de Hagenaars sport minstens een keer per maand. Opvallend is de stijging van 9 procent onder 56-plussers. Turkse en Marokkaanse Hagenaars sporten juist opvallend weinig.


- Van alle Hagenaars van 16-75 jaar heeft 74 procent thuis een computer en 59 procent beschikt over een PC op het werk of de school. Zeven op de tien mensen beschikt over internet. Van alle Hagenaars heeft 29 procent het afgelopen jaar wel eens de website van de gemeente bezocht. Dat is opvallend meer dan het jaar ervoor. Residentie.net werd bezocht door 12 procent van de Hagenaars; 6 procent bekeek de website van de bibliotheek.


- Zeker tweederde van de Hagenaars zegt goed te kunnen rondkomen van het huishoudinkomen. Een kwart komt net rond, terwijl 10 procent zeer moeilijk kan rondkomen. De cijfers zijn vergelijkbaar met die in 1999 toen er ook vragen over de persoonlijke financiële situatie werden gesteld.

Stadsenquête 2002
In de stadsenquête wordt jaarlijks een grote groep Hagenaars van 16 jaar en ouder een groot aantal vragen gesteld over gemeentelijke onderwerpen. Een belangrijk verschil met de enquête van vorig jaar is dat Den Haag per 1 januari 2002 is uitgebreid met het achtste stadsdeel.
De stadsenquête is voor de vijfde keer gehouden. Het onderzoek vormt een belangrijke bron van informatie voor de gemeente. De enquête stelt het gemeentebestuur in staat beter rekening te houden met wat er in de stad speelt.

last update: 20-9-2002 13:35:05 ;pag.: 15739; auteur: 77;cat.: