Nieuw-Vlaamse Alliantie


In Vlaanderen opgepakte jonge criminelen onder Vlaamse bevoegdheid (20/09/02)

De N-VA is verheugd dat haar pleidooi voor een Vlaamse justitie steeds meer navolging kent. Na de CD&V ziet ook minister Verwilghen in dat de gerechtelijke en politiecultuur in Vlaanderen en Wallonië zo verschillend zijn dat een splitsing zich opdringt. In alle federale staten zijn justitie en politie bevoegdheden van de deelstaten. Toch laat de VLD ook nu weer minister Verwilghen in de steek en weigeren de 'Vlaamse' liberalen de enige logische conclusie te trekken.

In afwachting van een Vlaamse justitie, vraagt de N-VA dat onmiddellijk werk wordt gemaakt van een aanpassing van de bevoegdheidsregeling inzake de begeleiding en opvang van jonge criminelen. Indien Wallonië jonge criminelen op vrije voeten wil laten op Waals grondgebied dan moet dat een zaak van de Walen zijn. Het is echter volstrekt onaanvaardbaar dat Waalse politici beslissen over het lot van jonge criminelen die worden opgepakt in Vlaanderen vanwege misdrijven gepleegd in Vlaanderen. Minister Maréchal laat de 'Black Wolves' lopen zodat zij verder misdrijven kunnen plegen in Vlaanderen. Het kan voor de N-VA niet dat de verregaande Waalse permissiviteit de openbare veiligheid in Vlaanderen in het gedrang brengt.

Vlaanderen heeft het recht om de openbare veiligheid op haar eigen grondgebied te verzekeren. Daarom moeten jonge criminelen die in Vlaanderen worden opgepakt ook onder Vlaamse bevoegdheid vallen inzake begeleiding en opsluiting. Volwassen criminelen die in Gent worden opgepakt worden toch ook niet in een Luikse gevangenis opgesloten, net zomin als een Duitstalige misdadiger in een Duitstalige gevangenis wordt geplaatst.

De Vlaamse politici, van meerderheid en oppositie, hebben de plicht om de veiligheid op Vlaams grondgebied te waarborgen. Het wordt tijd dat zij hun verantwoordelijkheid opnemen.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, kamerlid, alg. voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be


---