Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
20 september 2002

NIEUWE MAATREGELEN TEGEN DRUGSSMOKKEL SCHIPHOL

De verscherpte controles op Schiphol hebben er toe geleid dat sinds begin 2002 in totaal 1311 drugskoeriers zijn aangehouden en dat bij de zgn. "pre-flight" controles op Schiphol en op Curaçao in totaal 3156 negatieve reisadviezen zijn verstrekt. Uit het voortdurend groot aantal koeriers dat wordt betrapt blijkt dat het huidige niveau van controle nog onvoldoende is om de invoer van drugs terug te dringen. Daarom is verdere intensivering nodig. De druk op de justitiële keten vormt echter in toenemende mate een knelpunt. De ministerraad heeft daarom op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met nieuwe maatregelen.

Bij drugskoeriers met een aangetroffen hoeveelheid drugs die niet groter is dan een bolletjesslikkers doorgaans bij zich heeft, zal daarom zo veel mogelijk gebruik worden gemaakt van de voorhanden zijnde mogelijkheden tot verwijdering, beperking van de voorlopige hechtenis, signalering tot ongewenst vreemdeling, inhouding danwel inbeslagneming van het paspoort en overdracht van strafvervolging. Categorieën die moeten worden onderscheiden zijn: verdachten met een vaste woon- en verblijfplaats in Nederland, op de Nederlandse Antillen of Aruba dan wel buiten het Koninkrijk. Voor de laatste categorie geldt dat, indien overdracht van strafvervolging niet tot de mogelijkheden behoort, verwijdering pas plaats zal vinden nadat een dagvaarding is uitgereikt.

Voor drugskoeriers waarbij een grotere hoeveelheid drugs wordt aangetroffen dan een bolletjesslikker doorgaans bij zich heeft, blijft het huidige beleid onverkort van kracht. Dit betekent dat berechting en executie van het vonnis in Nederland plaatsvindt. Voor zover het koeriers betreft met een vaste woon- en verblijfplaats buiten het Koninkrijk wordt hen de toegang tot Nederland geweigerd en zullen zij na het uitzitten van hun straf naar het land van herkomst worden uitgezet. Zij zullen eveneens, indien zij geen vaste woon- en verblijfplaats binnen de Europese Unie hebben, als ongewenst vreemdeling worden gesignaleerd in het Schengen-informatiesysteem. Deze ongewenstverklaring geldt voor een periode van 10 jaar voor het gehele Schengen-gebied.

Nederland wil nauwer samenwerken met de Nederlandse Antillen en Aruba. Minister Donner spreekt nog deze maand met zijn ambtgenoten over de bestrijding van drugsmokkel. Inzet daarbij is om de bestaande afspraken te evalueren en nieuwe afspraken te maken over effectieve justitiële en politiële samenwerking om het probleem bij de bron aan te pakken.

De problematiek van drugskoeriers beperkt zich niet tot Nederland. Ook andere West-Europese landen worden in toenemende mate geconfronteerd met drugssmokkel op vliegvelden. Daarom wordt op 8 november a.s. in Den Haag een internationale expertmeeting gehouden waar deskundigen spreken over methoden en technieken om deze vorm van criminaliteit aan banden te leggen.

RVD, 20.09.2002