Ingezonden persbericht

16 sep 2002 - Hoe functioneert de VVD als een eigentijdse, moderne partij? Ideeëndag op zaterdag 21 september

One man - one vote; dualisme binnen de partij; een maximum aantal termijnen voor volksvertegenwoordigers; directe verkiezing van de politiek leider; voorverkiezingen door VVD-leden: het zijn allemaal ideeën voor vernieuwing die de VVD aanstaande zaterdag bespreekt. Op initiatief van het hoofdbestuur is na de afgelopen verkiezingen een zeer uitgebreide discussie over partijvernieuwing tot stand gekomen. Vele leden hebben hieraan een bijdrage geleverd. Nu vele ideeën zijn geopperd, is het de bedoeling te komen tot concrete voorstellen voor vernieuwing.

Als uitgangspunt voor de Ideeëndag is de notitie "Goed Beter Best" opgesteld. Deze is gepubliceerd op de internetsite van de VVD, www.vvd.nl. Alle ideeën die in deze notitie worden genoemd worden zaterdag getoetst om erachter te komen wat het draagvlak is voor - soms vergaande - vernieuwingsideeën. Het is de bedoeling dat aan het einde van de discussiebijeenkomst een 10-puntenplan voor partijvernieuwing wordt opgesteld.

Na de Ideeëndag is het hoofdbestuur weer aan zet. Reeds in het Jaarplan 2000 "Open Vensters" gaf het hoofdbestuur aan dat de VVD op diverse onderdelen vernieuwd zal moeten worden. Mede op basis van de bevindingen tijdens en de uitkomsten van de Ideeëndag zal het hoofdbestuur begin oktober een pakket vernieuwingsvoorstellen publiceren. Op de Buitengewone Algemene Vergadering op zaterdag 23 november zal hierover vervolgens finale besluitvorming plaatsvinden.