Gemeente Alkmaar


Jongerendebat in Atlantis over veiligheid en integratie

Alkmaar, 19 september

Op zondag 22 september aanstaande vindt in jongerencentrum Atlantis een jongerendebat plaats over integratie en veiligheid. Onder leiding van tv-presen-tatrice Tjitske Speckmann gaan jongeren van 16-25 jaar met elkaar in debat over diverse idee-ën om Alkmaar veiliger te maken. Bovendien discussieert men over de vraag hoe men in de multiculturele stad met elkaar wil samenleven. Aan de discussie wordt deelgenomen door wethouder Eggermont en vertegen-woor-digers van de politie en maatschappelijke organisaties. Bovendien zijn raadsleden uitgenodigd.

Het jongerendebat moet resulteren in een aantal verbeterpunten die de jongeren samen met de gemeente gaan aanpakken. Uit eerdere gesprekken met jongeren met uiteen-lopende culturele achtergronden is al een beeld naar voren gekomen wat jongeren signa-leren, wensen en verwachten rondom veiligheid en integratie. Zo is duidelijk geworden dat jongeren in hun omgeving zien dat de stap voor sommige jongeren om delicten te gaan plegen klein is. Verveling speelt hierbij een grote rol. Veiligheid is een belangrijk issue bij jongeren. Dit is mede ingegeven door het feit dat jonge mannen statistisch gezien het grootste risico lopen slachtoffer te worden van straatgeweld, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan.

Jongeren geven de voorkeur aan goede algemene voorzieningen boven specifieke voorzieningen voor een doelgroep. Zij merkten voorts op dat integratie van twee kanten moet komen. Ze vinden bovendien dat het belangrijk is om meer mensen met een allochtone achtergrond aan te stellen bij instellingen en organisaties. Jongeren signaleren bovendien dat ouders van allochtone jongeren niet altijd de Nederlandse taal spreken en nogal vasthouden aan de eigen cultuur. Allochtone jongeren leven daardoor in twee culturen en hebben het moeilijk om die culturen goed in zichzelf te verenigen. Veel gehoord is de opmerking van jongeren dat ouders vaker dan nu betrokkenheid zouden moeten tonen bij wat er op school of in de wijk gebeurt.

Het jongerendebat is een initiatief van de gemeente Alkmaar en wordt georganiseerd samen met welzijnsorganisatie Kern8. Het past in het gemeentelijk beleid dat erop gericht is om te voorkomen dat jon-geren kansen missen en vervallen in delictgedrag. Verhoudingsgewijs zitten vooral allochtone jongeren in de risicogroep, maar het beleid van de gemeente Alkmaar richt zich niet uitsluitend op hen. Essentieel voor de preventieve aan-pak is dat alle Alkmaarse jongeren thuis, op school, in de buurt en in het verenigingsleven posi-tieve bindingen kunnen aangaan.

Standup-comedians en muziekacts verluchtigen het programma. Het debat begint om 16.30 uur, de zaal gaat open om 15.00 uur. De podiumacts worden gepresenteerd door Howard Komproe en gaan door tot 23.00 uur. De toegang is gratis.