Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Circa zestig overheden ondersteunen de autovrije dag
Deelname autovrije dag vertoont stijgende lijn
Amsterdam, 9 september 2002 --- Vierenvijftig gemeenten, vier provincies en één waterschap doen dit jaar mee met de autovrije dag van zondag 22 september aanstaande. Tientallen gemeenten, waaronder grote steden als Amsterdam, Leeuwarden, Den Haag, Eindhoven, Tilburg en Nijmegen, sluiten die dag straten af voor het autoverkeer. Het waterschap Zeeuwe Eilanden sluit de 2,5 kilometer lange Kattendijksedijk af. Vorig jaar deden tweeënvijftig gemeenten mee aan de dag. Enkele weken geleden leek het animo voor de dag nog te zijn gedaald. Medio augustus hadden slechts tweeëntwintig gemeenten zich aangemeld. De laatste weken is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld.

Toch is het Projectbureau Autovrije Dag, verantwoordelijk voor de coördinatie van de dag, niet tevreden met het behaalde resultaat. Andy Palmen: "Veel gemeenten gaven vorig jaar aan de autovrije dag niet te zien zitten uit angst voor een daling van de omzet van winkeliers. De dag viel vorig jaar op een zaterdag. We hadden daarom dit jaar meer deelnemers verwacht omdat de dag op een zondag valt. Ook is het teleurstellend dat grote steden als Den Bosch en Rotterdam niet aan de dag meedoen."

Veel gemeenten gaven aan de dag niet zelf te willen organiseren, maar initiatieven van inwoners af te wachten. "Alsof er één gemeentebestuurder in Nederland te vinden is die initiatieven vanuit de bevolking afwacht als het bijvoorbeeld gaat over rioolbelasting. De overheid is er voor het algemeen belang en moet deelname aan de autovrije dag dus niet afschuiven op vrijwilligers. We zien helaas dat de dag nog te vaak afhankelijk is van de inzet van buurtcomités, lokale politieke partijen of milieugroepen, terwijl de gemeente passief achterover leunt."

In andere Europese landen organiseert de overheid de dag veelal zelf. De gemeente Brussel sluit al haar straten af voor het autoverkeer waardoor meer dan één miljoen Belgen de auto laten staan. Uit NIPO onderzoek blijkt dat ruim zestig procent van de Nederlanders vindt dat overheden het autoverkeer in (stads-)centra actief moeten terugdringen. Ruim 1600 Europese steden doen dit jaar mee aan de autovrije dag.