DUITSLAND INSTITUUT AMSTERDAM

Buitenlandwoordvoerders gaan in op Duitse verkiezingen

Wahlnacht 2002 live vanuit het Duitsland Instituut

Amsterdam, 19 september 2002 - De buitenlandwoordvoerders Camiel Eurlings (CDA), Winny de Jong (LPF), Jozias van Aartsen (VVD), Bert Koenders (PvdA), Farah Karimi (Groen Links) en Thom de Graaf (D66) leveren commentaar tijdens de rechtstreekse uitzending van de Duitse verkiezingen zondagavond 22 september vanaf 18.00 uur in het Duitsland Instituut. Op een groot projectiescherm is de uitzending van de ARD en het ZDF in het instituut te volgen voor genodigden en pers. Voor het eerst zijn de verkiezingsuitslagen ook direct na bekendmaking te zien op www.duitslandweb.nl. NOS Radio 1 schakelt vanuit Berlijn twee keer per uur naar het Duitsland Instituut voor commentaar van deskundigen en politici.

Naast de buitenlandwoordvoerders geven ook wetenschappers commentaar: prof.dr. Maarten Brands (historicus en oprichter van het Duitsland Instituut), prof.dr. Frits Boterman (historicus, UvA), prof.dr. Kees van Paridon (econoom, Erasmus Universiteit), dr. André Gerrits (Oosteuropa-deskundige, UvA) en dr. Willem Melching (historicus, UvA). Zij belichten de verkiezingsthemas, kijken vooruit op de verwachtte nek-aan-nek race tussen Schröder en Stoiber en geven na de uitslag hun visie op de te vormen coalitie.

Op www.duitslandweb.nl staan de verkiezingsthemas, informatie over het kiesstelsel in Duitsland, een profiel van de politieke partijen en nog veel meer. Tijdens de Wahlnacht spelen de bezoekers het verkiezingsspel op het Duitslandweb. Bij de VPRO op Nederland 3 is om 21.05 uur in het programma Tegenlicht een door het Duitslandprogramma gesubsidieerde reportage te zien, Duitse verkiezingen: Blühende Landschaften. Sinds 1 januari 2002 coördineert en beheert het Duitsland Instituut het Duitslandprogramma, waarin wisselende instellingen kunnen participeren met activiteiten gericht op Duitsland. Het Duitslandprogramma is tot stand gekomen op initiatief van toenmalig minister Jo Ritzen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.