Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Klik hier voor de overzichtspagina

Protestactie consumentenorganisaties: "Laat de prijzen niet ontsporen"

Dinsdagochtend start een landelijke protestactie tegen de plannen van NS om de treintarieven volgend jaar met bijna tien procent te verhogen. De actie wordt georganiseerd door alle bij het spoor betrokken consumentenorganisaties. Op de grote stations worden protestkaarten uitgedeeld die de reizigers kunnen ondertekenen. De consumentenorganisaties zullen de kaarten overhandigen aan minister De Boer van Verkeer. Zij vinden dat de minister moet ingrijpen. Volgens de consumentenorganisaties heeft de minister wel degelijk de mogelijkheid om NS te bewegen tot matiging van de buitensporige prijsverhoging.

De consumentenorganisaties - ANWB, Consumentenbond, samenwerkende ouderenorganisaties CSO, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad, Fietsersbond en reizigersvereniging ROVER - vinden de forse prijsstijging ongepast. De kwaliteit van het reizigersvervoer per spoor is nog altijd niet aan de maat. Daarom hebben de consumentenorganisaties in het LOCOV (het consumentenoverleg met NS) negatief geadviseerd over de voorgestelde tariefstijging. De NS hebben dit advies grotendeels naast zich neergelegd en een prijsstijging aangekondigd van ruim 9%. Voor de consumentenorganisaties was dit aanleiding de minister te verzoeken om in te grijpen. Zij hebben de minister op 2 september hierom gevraagd.

De minister heeft de consumentenorganisaties nog niet geantwoord. Wel schreef hij op 18 september aan de Tweede Kamer dat hij geen mogelijkheden ziet om de NS van deze forse prijsverhoging te weerhouden. Hij geeft in zijn brief wel nogmaals de argumenten van de NS weer (die de consumentenorganisaties overigens bestrijden), maar legt niet uit wat hij heeft gedaan om de NS te overtuigen van de onwenselijkheid van de tariefstijgingen.

Heden hebben de consumentenorganisaties aan de minister nogmaals een brief gestuurd, nu met het verzoek om zijn opstelling te heroverwegen omdat er wel degelijk argumenten zijn waarom de minister kan en moet ingrijpen. Voor deze argumenten verwijzen wij kortheidshalve naar de bijgevoegde brief.
De consumentenorganisaties ondersteunen deze brief met een grote publieksactie. Ontevreden reizigers kunnen onder het motto "Laat de prijzen niet ontsporen" hun ongenoegen over de tariefplannen uiten. Dat kan op twee manieren:

Vanaf dinsdag 24 september worden op de grote stations protestkaarten uitgedeeld, die de reizigers kunnen ondertekenen en afgeven of opsturen. Tijdens de landelijke acties worden de volgende stations aangedaan, steeds tussen 8 en 11 uur 's ochtends, en van 16 tot 18.30 uur 's middags:

Datum Stations
Dinsdag 24 september Den Haag Centraal, - HS en Amersfoort Woensdag 25 september Utrecht en Zwolle
donderdag 26 september Amsterdam Centraal en Eindhoven Vrijdag 27 september Rotterdam Centraal en Leeuwarden Zaterdag 28 september Arnhem en Nijmegen

Er is een website geopend: www.reizigersprotest.nl. Op deze site kunnen reizigers eveneens hun bezwaren kenbaar maken.

De protestkaarten en de via de website ontvangen reacties zullen na afloop van de actie aan de minister worden overhandigd. Als bijlage vindt u bij dit persbericht de volgende brieven:

Het advies van het LOCOV over de tariefvoorstellen van de NS.

De brief van de consumentenorganisaties d.d. 2 september waarin zij aan de minister vragen om in te grijpen in de tarieven

De brief van 18 september van de minister aan de kamer

De brief van de consumentenorganisaties van 23 september 2002

23 september 2002

---