---

Ministerie van Defensie



---

F-16s vertrekken naar Kirgizië

20-09-2002

Persbericht ministerie van Defensie DV/PB081

De staatssecretaris van Defensie, C. van der Knaap, zal op maandag 23 september aanwezig zijn bij het vertrek van het F-16 detachement van de Koninklijke Luchtmacht dat gaat deelnemen aan de operatie "Enduring Freedom". Ruim 150 militairen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven naar de vliegbasis Manas in Kirgizië. Commandant van het EPAF-detachement is luitenant-kolonel vlieger R. Reefman van de Koninklijke Luchtmacht.

Nederland gaat aan deze operatie deelnemen in "European Participating Air Forces (EPAF)-verband". De taak van het EPAF-detachement, dat bestaat uit Noren, Denen en Nederlanders, is om dag en nacht luchtpatrouilles boven Afghanistan uit te voeren en indien nodig luchtsteun te verlenen aan de grondtroepen. Het Nederlandse F-16-detachement is afkomstig van de vliegbasis Volkel.

Op Manas wordt ook een Nederlandse KDC-10 tankervliegtuig gestationeerd, voor zowel het bijtanken van de F-16s als voor strategisch luchttransport. De Nederlandse bijdrage met zes F-16´s en een KDC-10 aan de strijd tegen het terrorisme is in principe voor een half jaar.

Gerelateerde pagina's

* Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme
* Factsheet F-16 Fighting Falcon