ST. MAATSCHAPPIJ

Zonder discussie biotechnologisch horrorscenario?

Een wereld met uitsluitend intelligente, gelukkige superkinderen, die beschikken over slimme bommen die alleen Arabieren doden. Een wereld met een genetische boven- en onderklasse. Het lijken science-fictionscenario's. Maar die zouden wel eens werkelijkheid kunnen worden als er niet heel snel een maatschappelijk debat op gang komt over de grenzen van de gentechnologie. En dat debat wordt in Nederland niet of nauwelijks gevoerd. Dat stelt Karin van Steensel in de SMO-publicatie 'Medische biotechnologie' die 24 september verschijnt.

Het is een illusie te denken dat de ontwikkeling van de wetenschap te stoppen zou zijn, schrijft Van Steensel. Maar die ontwikkeling is wel te sturen. Om te bepalen in welke richting, is een breed maatschappelijk debat nodig. Dat debat blijft tot op heden vrijwel uit. Slechts een handvol opinieleiders, actievoerders en bovenmatig geïnteresseerde politici gaan de discussie aan, maar daar blijft het bij. Zelfs de wetenschap laat het afweten.

Voor de meeste media is de materie te ingewikkeld en dus richt de journalistiek zich vooral op spectaculaire ontdekkingen en toepassingen van de genetische biotechnologie, zoals een muis met een menselijk oor op zijn rug. Dat leidt ertoe dat velen denken dat het zo'n vaart niet zal lopen.

Niettemin grijpen de ontwikkelingen in de gentechnolgie in de toekomst zeer waarschijnlijk diep in in het dagelijks leven van iedere Nederlander. Planten we ons op dezelfde manier voort? Kunnen we ons straks nog verweren tegen 'nieuwe' ziektes? Is de samenleving straks nog wel zo tolerant tegenover mensen met het syndroom van Down, als die aandoening is te voorkomen? Het zijn allemaal vragen die volgens Van Steensel eerder om een antwoord zullen vragen dan menigeen zich nu realiseert.

Als een discussie over de grenzen en wenselijke kanten van biotechnologie uitblijft, zal de samenleving zich straks overvallen voelen door allerlei voldongen feiten, die dan niet meer zijn terug te draaien. Zoals het uitbreken van nieuwe epidemieën, het ontstaan van een 'genetische aristocratie' of de vervanging van de menselijke soort door iets dat erop lijkt, maar geen mens is. Dergelijke scenario's betekenen allemaal het einde van de maatschappij die wij kennen.

Van Steensel geeft de discussie weer. Zij vertaalt voor het grote publiek waarover 'onder deskundigen' wordt gesproken. Daarnaast bevat het boek de resultaten van een onderzoek naar media-aandacht voor gentechnologie, uitgevoerd door S. van Amstel en A. van Gool. Verder sprak Van Steensel onder andere met wetenschappers, politici, milieuactivisten en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie, zorgverzekeraars en patientenorganisaties.

Over de auteur
Drs. Karin M. van Steensel (1972) studeerde theologie en geschiedenis. Zij werkte onder andere als organisatie-adviseur en legt zich bij SMO toe op onderzoek naar de maatschappelijke gevolgen van biotechnologie en naar de ideeën en overtuigingen van jongeren.