Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 24-09-2002 Persberichten district Rijn & Venen, 10.00 uur

Openlijk geweld

WOERDEN Op maandag 23 september zijn twee jongens voor openlijke geweldpleging aangehouden. Een meisje is gehoord voor het gebruik maken van pepperspray.

Rond 16.00 uur liepen vier meisjes op het station. Daar passeerden zij een groepje jongeren, die hen zonder enige reden de nodige opmerkingen toeriepen. Toen één van de meisjes vervolgens zwaar werd beledigd, ontstond een woordenwisseling. Daarbij voelde één van de meisjes, 19 jaar en afkomstig uit Linschoten, zich zo bedreigd dat zij met pepperspray in de richting van twee van de jongens spoot. De jongens liepen weg, maar kwamen even later terug en bekogelden de meisjes met stenen, waarop de meisjes wegrenden. Twee jongens haalden één van de meisjes in en sloegen haar.

Een buurtbewoner zag het één en ander gebeuren en bood de meisjes onderdak. Nadat de jongens waren verdwenen, zijn de meisjes naar het politiebureau gegaan en hebben daar aangifte gedaan. Even later verschenen de twee jongens, 17 en 19 jaar oud en beiden afkomstig uit Woerden, ook bij het politiebureau. Zij wilden aangifte doen van het feit dat zij met pepperspray waren bespoten. Zij werden direct voor openlijke geweldpleging aangehouden en ingesloten. Het meisje dat met de pepperspray had gespoten, is voor het gebruik daarvan als verdachte gehoord.

Snelheidscontroles

MAARSSEN Naar aanleiding van klachten van buurtbewoners en verkeersdeelnemers maar ook door berichten in de krant over onveilige situaties bij de aansluitingen vanuit de wijken en ongevallen in combinatie met te hard rijden, zijn snelheidscontroles gehouden op drie ontsluitingswegen in Maarssenbroek.

Om een beeld te krijgen van de snelheden werd een 0-meting uitgevoerd in blokken van een half uur. Medewerkers van het Bureau Verkeer Onder Controle van de politie Regio Utrecht controleerden recent op een werkdag met de Gatso Radar-24 apparatuur de snelheid van het verkeer op de Vogelweg tussen 10.40 en 11.10 uur. In die tijd passeerden 113 bestuurders de radarpost en bleken 46 bestuurders harder te rijden dan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km. Gemeten werd het verkeer dat reed vanuit de richting van de Verbindingsweg in de richting van Pauwenkamp.

Tussen 11.15 en 11.45 uur werd gecontroleerd op de Verbindingsweg. Daar passeerden 182 bestuurders en reden er 27 te hard. Hier bedroeg de hoogst gemeten snelheid 77 km. Gemeten werd het verkeer dat reed vanuit de richting van de Floraweg in de richting van Bisonspoor.

Tussen 11.50 en 12.20 uur werd gecontroleerd op de Floraweg. Er passeerden 192 bestuurders de radar en hier reden 58 bestuurders te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km. Gemeten werd het verkeer dat reed vanuit de richting Boomstede richting de Verbindingsweg. Gedurende de 0-meting werden geen bestuurders staande gehouden. De overtreders krijgen de bekeuringen toegezonden. Om een goed beeld te krijgen, zullen ook snelheidscontroles in de spits plaatsvinden.

De uitkomsten van de 0-metingen maken onderdeel uit van de besprekingen met de gemeente om het aantal klachten van te hard rijden en onveilige situaties op deze wegen terug te dringen. Naast repressief optreden, kan gedacht worden aan het nemen van infrastructurele maatregelen.