Socialistische Partij

'Gedogen milieudelicten volslagen onverantwoord'

23-09-2002 o De SP is zeer verontrust door het noodsignaal van Justitie over het tekort aan milieu-inspecties in de Rijnmond. De Rotterdamse politie en de Milieudienst Rijnmond zouden nauwelijks tijd hebben voor milieuzaken en inspecties en meldingen van ernstige delicten niet of nauwelijks onderzoeken.

Doordat de milieuveiligheid bij de Rotterdamse politie geen prioriteit krijgt, blijven belangrijke onderzoeken naar milieudelicten liggen, zo meldde het Rotterdams Dagblad onlangs. Zo zou bijvoorbeeld een onderzoek naar mogelijk verboden export van ongesorteerd afval vanuit Rotterdam naar Duitsland terzijde zijn geschoven.

Daarnaast zouden bedrijven in de Rijnmond gemiddeld slechts een maal in de vijf jaar bezoek krijgen van inspecteurs van de Rotterdamse milieudienst, dat al een aantal jaren met een personeelstekort kampt. Deze mate van handhaving is volslagen onverantwoord gezien de hoge concentratie chemische industrie in het Rijnmondgebied en de risico's voor de omwonenden, zo stelt Krista van Velzen, Kamerlid voor de SP.

Het moet volgens haar snel duidelijk worden welk risico er wordt gelopen als gevolg van een gebrek aan handhaving en inspectie. Overigens niet alleen voor de Rijnmond, maar ook in de rest van Nederland. Van Velzen stelt hierover vragen aan de staatssecretaris van Milieu Van Geel.

Jan Marijnissen over het Parlementair Onderzoek Integratie Pijltje