Verbond van Verzekeraars

LPF-minister Bomhoff: Minder regels, meer ruimte voor prestaties

In het hele zorgsysteem zullen veel meer gezonde prikkels moeten komen om doelmatig en productief handelen te stimuleren. Geen bureaucratische eenheidsworst, maar ruimte voor partijen om in de regio in te spelen op de lokale behoeften van patiënten. Dat zei minister Bomhoff van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vorige week tijdens een werkbezoek aan ziekenhuizen in Sittard en Groningen. Zorgverzekeraars en zorginstellingen mogen in het hele land lokaal afspraken maken over zorgverlening en de bijbehorende prijzen als dat tot meer efficiency, een hogere productie en een betere zorg voor de patiënt leidt. Daarnaast wil Bomhoff een rapportcijfer geven aan verzekeraars.

Bomhoff wil de wachtlijstproblematiek in de zorg grondig aanpakken. Minder regels en meer ruimte voor prestaties, luidt zijn remedie. Ziekenhuizen moeten de ruimte krijgen om de zorg te leveren die patiënten nodig hebben en hoeven niet te stoppen met behandelen als het geld op is. De LPF-minister sprak van een perestrojka in de zorgsector.

Hij heeft ook grote verwachtingen van zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars hebben een steeds belangrijker taak als inkoper van zorg namens de verzekerde burgers, zei hij tijdens zijn werkbezoeken. De zorgverzekeraars moeten daarom goed zijn toegerust om die rol optimaal te vervullen. Vergelijkende informatie over wensen van verzekerden en over de prestaties van zorgaanbieders is daarbij essentieel.

Volgens Bomhoff is het voorts van belang dat er vergelijkende informatie komt over de prestaties van de zorgverzekeraars zelf op het gebied van zorginkoop, zoals informatie over de doelmatigheid, prijs en kwaliteit van de zorg en patiëntvriendelijkheid. De LPF-minister opteert er daarom voor verzekeraars rapportcijfers te geven, op basis waarvan verzekerden en de overheid zich een goed oordeel kunnen vormen over de prestaties van verzekeraars. Met die maatregel wil Bomhoff stimuleren dat verzekeraars met ziekenhuizen op regionaal niveau beter onderhandelen over goede zorg. Dit alles op weg naar de invoering van een nieuw zorgstelsel in 2005. Vanaf dat jaar moeten verzekeraars met elkaar concurreren, waarbij iedereen hetzelfde basispakket krijgt tegen een vaste premie. Volgens Bomhoff is het goed als verzekeraars daar nu alvast mee kunnen oefenen. De minister wil op korte termijn bezien hoe het inkopen van zorg kan worden versterkt.

Bondig, september 2002