Actueel

Ziekenfonds hoeft kunstdiscusoperatie in de Alpha Klinik te München niet te vergoeden

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 24-09-2002

Een ziekenfondsverzekerde uit Fryslân heeft een financiële vergoeding gevraagd voor een operatieve behandeling door dr. W.S. Zeegers in de Alpha Klinik te München. De behandeling betreft het plaatsen van een zogenaamde discusprothese ter vervanging van een beschadigde tussenwervelschijf. Het ziekenfonds heeft deze vergoeding geweigerd.

In haar uitspraak van 20 september 2002 heeft de meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht, geoordeeld dat deze weigering terecht is. Op grond van de rechtspraak van het Europese Hof van Justitie moet in een dergelijk geval worden getoetst of de ingreep kan worden aangemerkt als "een behandeling die door de internationale medische wetenschap voldoende is beproefd en deugdelijk bevonden is". De behandeling door dokter Zeegers voldoet hier niet aan, omdat deugdelijk wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling ontbreekt. De operatie verkeert nog in het experimentele stadium en verder onderzoek naar de effecten ervan is noodzakelijk.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE7864

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9085&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=9085&i=32&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9085&i=&ti= .