Gemeente Soest

Aanschrijving eigenaren illegaal grondgebruik Zuidelijke Eng De Zuidelijke Eng is het belangrijkste restant van de Soester Eng. Dit nagenoeg onbebouwde gebied bezit een historisch agrarisch karakter en is van grote cultuurhistorische betekenis voor Soest. De verkaveling van dit hoger gelegen open bouwplan, met het Enghenbergje als hoogste punt, dateert namelijk nog uit de vroege Middeleeuwen. De Zuidelijke Eng bezit naast haar eigen cultuurhistorische waarde nog een aantal andere waardevolle relaties met de omgeving, zoals het zicht vanaf de Eng op de Kerktoren, de relatie tussen de Enggrond en Soest-Zuid en de relatie tussen het Enghenbergje en de Lazarusberg.

Om deze redenen is de Zuidelijke Eng aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Een van de uitgangspunten van het geldende bestemmingsplan De Zuidelijke Eng is het zeker stellen van dit dorpsgezicht. Het gebruik van de gronden ten behoeve van akkerbouw past bij het handhaven van de karakteristieke kwaliteit van de Zuidelijke Eng. Het college van B en W heeft besloten dat inbreuk op deze kwaliteit voorkomen en/of tegengegaan moet worden. Daarom wordt een ieder die handelt in strijd met de bestemming binnenkort aangeschreven. Het gaat voornamelijk om grondeigenaren die de bouwlanden niet bewerken ten behoeve van de akkerbouw, maar de landen beweiden met paarden. De omheiningen rondom de weilanden dienen eveneens verwijderd te worden. Dit gebeurt op straffe van een dwangsom.
Door middel van een samenwerking tussen gemeente Soest en gemeente Baarn wordt ook aan dit project deelgenomen. In september is er een groep jongeren geformeerd worden, bestaand uit zes jongeren uit het Voortgezet Onderwijs (Griftland College, Baarnsch Lyceum en Walheim Mavo ieder twee leerlingen), die door de leerkrachten Lichamelijke Opvoeding geworven zijn.
De gemeente Soest is voor de commissie Milieubeheer per heden op zoek naar nieuwe

Leden binnen de Commissie Milieubeheer

Wij stellen het op prijs uw schriftelijke reactie voor 27 september Behandeling begroting 2003 en meerjarenbegroting 2003-2006

Vervolg vaccinatiecampagne meningokokken regio Eemland

Burgerjaarverslag 2001