FNV

Vrouwenbond FNV presenteert vrouwen buurtmaatschap

PERSBERICHT

Amsterdam, 24 september 2002

DE VROUWEN BUURTMAATSCHAP
Uniek model voor een goede combinatie van zorg en arbeid

De combinatie van arbeid en zorg voor herintredende vrouwen met of zonder uitkering is hoogst actueel, want de politieke en maatschappelijke druk op alleenstaande ouders en herintreedsters om aan het werk te gaan zal de komende jaren toenemen. Maar ambitieuze plannen en inspanningen om deze vrouwen aan het werk te helpen zijn gedoemd te mislukken als daarbij geen rekening wordt gehouden met hun zorgtaken en persoonlijke belemmeringen. De FNV Vrouwenbond heeft de afgelopen twee jaar een model ontwikkeld, waarin alleenstaande en herintredende moeders met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid hebben om in een veilige omgeving een stap te zetten naar een combinatie van arbeid en zorg. Dit model is de Vrouwen Buurtmaatschap.

Meerwaarde
De deelneemsters bepalen met de steun van een projectbegeleidster zelf welke diensten en activiteiten de Vrouwen Buurtmaatschap ontwikkelt. De vrouwen runnen de maatschap samen en kunnen op die manier elkaar helpen, van elkaar leren en elkaar stimuleren. Door binnen de maatschap samen met anderen vrouwen een eigen organisatie en activiteiten op te bouwen, krijgen de vrouwen zelfvertrouwen, wennen ze er aan om buitenhuis actief te zijn en bouwen ze een arbeidsritme op. Tijdens de pilots zijn vrouwen aan de slag gegaan met het organiseren van thematische kinderfeestjes. Dit was een gezamenlijk project. De één organiseerde het feest, een ander verzorgde de tractiemaand en een derde schreef de verhalen voor de poppenkast.

Succesfactoren
Wat de Vrouwen Buurtmaatschap anders maakt dat veel andere projecten voor deze doelgroep is de organisatievorm en de ruimte voor de combinatie van arbeid en zorg. De vrouwen runnen de maatschap samen en werken in hun eigen tempo op flexibele werktijden aan hun eigen activiteit, terwijl de kinderen altijd welkom zijn.

Verspreiding overdrachtsmodel
De komende periode gaat de FNV Vrouwenbond werken aan de landelijke verspreiding van het model. Als eerst aanzet daartoe wordt op 26 september in 't Spant te Bussum het model gepresenteerd aan gemeentelijke beleidsmakers. Daarna gaat de FNV Vrouwenbond in samenwerking met de doelgroep en gemeentelijke organisaties bekijken in welke gemeente een Vrouwen Buurtmaatschap opgezet kan worden.