Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 18184
1001 ZB Amsterdam
T: + 31 (0) 20 550 3555
F: + 31 (0) 20 620 8716
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Nieuwe Keizersgracht 45
1018 VC Amsterdam
Metrostation Waterlooplein,
uitgang Hortusplantsoen

Van Geel reikt 'Lokale Duurzaamheids Spiegel' uit

24.09.2002 10:37


- Breda voor de derde keer de meest duurzame gemeente van Nederland -
De gemeente Breda wordt dit jaar voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de meest duurzame gemeente van Nederland. Breda wint deze titel - en de daarbij behorende 'Lokale Duurzaamheids Spiegel Wisseltrofee' - in een competitie waaraan door 300 gemeenten is deelgenomen. Wethouder Arbouw van Breda ontvangt de trofee op dinsdag 24 september a.s. uit handen van staatssecretaris Van Geel (Duurzame Ontwikkeling en Milieu).

Breda winnaar van de vierde Lokale Duurzaamheids Spiegel Breda scoort dit jaar opnieuw het hoogste aantal punten bij een toetsing van het lokale beleid op vijf thema's. De eerste keer kwam de gemeente Rotterdam het best uit de bus, maar de afgelopen drie jaar scoort Breda steeds het hoogst tijdens deze competitie. Er is gekeken naar mondiaal beleid, klimaatbeleid, waterbeleid, beleid op ruimte en groen en sociaal beleid.
Een compleet overzicht van de uitslagen vindt u vanaf 24 september op de website van Lokale Agenda 21: http://www.la21.nl

Lokale Agenda 21
De Lokale Duurzaamheids Spiegel grijpt terug op de internationale afspraken die in 1992 gemaakt zijn tijdens de eerste topconferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro. Tijdens die conferentie stelden regeringsleiders uit alle werelddelen een mondiale Agenda 21 op, met afspraken en richtlijnen voor duurzaam beleid in de 21ste eeuw. Eén van de afspraken was die agenda te vertalen naar lokale omstandigheden in de vorm van een Lokale Agenda 21. De NCDO nam in Nederland het initiatief om een ijkinstrument op te stellen aan de hand waarvan de 'duurzaamheid' van gemeentelijk beleid kan worden afgemeten. De Lokale Duurzaamheids Spiegel is daarvan het resultaat.

De Lokale Duurzaamheids Spiegel, is een initiatief van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) en is dit jaar uitgevoerd door COS Noord-Holland Noord.