Productschap Wijn

Nieuws

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum nr. 9, jaargang 2002

Door René van Heusden

ITALIË Hagel vernielt wijngaarden in Barolo
Nadat eerder in augustus de regio Veneto het al zwaar te verduren had gekregen, is op 3 september ook Barolo getroffen door een alles vernietigende hagelbui. De hagel had op geen slechter moment kunnen komen, zo vlak voor de oogst. De aangerichte schade is van dien aard, dat in diverse wijngaarden helemaal niet meer geplukt hoefde te worden. Niet alleen waren alle bladeren afgescheurd, ook de druiven, voor zover die nog waren blijven hangen, bleken dusdanig te zijn beschadigd dat er ook met de meest geen geavanceerde technieken geen acceptabele wijn meer van te maken was. Het volume Barolo 2002 zal derhalve bijzonder klein uitvallen. De productie zal 30 tot 40 % lager uitvallen dan normaal.

ITALIË Kleinste oogst sinds 1957
Niet alleen voor het noorden, maar ook voor Italië als geheel wordt in 2002 een dramatisch laagterecord qua opbrengst verwacht. De redenen hiervoor zijn voornamelijk van klimatologische aard: droogte in het zuiden, hagel in delen van Toscane etc. Daarnaast is er ook al jaren sprake van een langzame structurele daling als gevolg van een kleiner wordend wijngaardareaal. Veel kleine druiventelers hebben, al dan niet gestimuleerd met Europese premies, hun bedrijf stopgezet. De opbrengst voor 2002 wordt geraamd op slechts 47 miljoen hectoliter. Dat is circa 10% minder dan in 2001 en het laagste volume sinds 1957.

FRANKRIJK Zware regenval in het zuiden
Het zuiden van Frankrijk is op 9 september getroffen door uitzonderlijk zware regenval. Met name het departement Gard, tussen de rechteroever van de Rhône en Nîmes, kreeg het buitengewoon zwaar te verduren. In bepaalde gevallen zijn wijngaarden letterlijk weggespoeld. (Enkele jaren gelden gebeurde iets dergelijks na noodweer in Corbières.)
Ook op de linkeroever, in de omgeving van Châteauneuf, kwam veel water naar beneden. Hoewel de schade niet overal even groot is, heeft het vele water wel gezorgd voor een verlies aan concentratie in de druiven. Een groot jaar zit er daarom niet in. Geluk bij een ongeluk: vrijwel direct na de regen is de mistralwind opgestoken.

FRANKRIJK Smaakindicaties op Alsacewijn?
Wie mocht denken dat wijnen uit de Alsace in de regel droog zijn, komt in de praktijk nogal eens bedrogen uit. Heel wat van die wijnen blijken namelijk restsuiker te bevatten. Dit fenomeen doet zich bij vrijwel alle druiven voor, zij het niet in dezelfde opvallende mate. Riesling bijvoorbeeld blijft meestal nog wel onder de 10 gram per liter, maar bij wijnen van druivenrassen als pinot gris of gewurztraminer kan het restsuikergehalte oplopen tot wel 30 gram per liter, zónder dat het gaat om een Vendange Tardive. Om de consument eindelijk wat meer inzicht te geven in de te verwachten stijl van de wijn, werkt men in de Elzas momenteel een systeem uit dat via een speciaal rugetiket een smaakindicatie moet geven. Het is de bedoeling dat er maar liefst negen (9 !) verschillende smaakprofielen gaan komen, uiteenlopend van strak droog tot zeer zoet. Toepassing van het systeem is gebaseerd op vrijwilligheid en op de eigen beoordeling van de producent.

FRANKRIJK Dalende export eerste helft 2002
De export van Franse wijn is in de eerste helft van 2002 verder afgenomen. Volgens de cijfers van het bureau voor buitenlandse handel (CFCE) was er sprake van een daling in volume met 1,3%. Deze daling deed zich vooral in het tweede kwartaal voor. De waarde nam daarentegen toe, en wel met 3,9%. Een opmerkelijke toename in de uitvoer viel te noteren voor Champagne: + 24,7%! Ook de wijnen uit Bordeaux en Vin de Pays dOc deden het goed. Tegenvallend dan weer was het resultaat voor AOC-wijnen uit Languedoc en Roussillon.

FRANKRIJK Recordprijzen voor oude jaargangen van Château Latour Op een veiling van het huis Christies in ¨Parijs zijn recentelijk recordprijzen betaald voor flessen van de premier cru Latour in Pauillac. Klapstuk van de veiling was een zeldzame impérial (inhoud 6 liter) van het legendarische oogstjaar 1961. Het lot werd afgehamerd op 25.300 euro, terwijl de prijs tevoren geraamd was op slechts 13 tot 15.000 euro. Een jéroboam (inhoud 4,5 liter), eveneens uit 1967, verwisselde voor 16.675 euro van eigenaar. Zes standaardflessen van de uitstekende jaargang 1959 brachten 18.400 euro op. De flessen waren afkomstig uit de kelder van het château zelf.

FRANKRIJK Gérard Depardieu slaagt waar Mondav faalde De Franse filmster Gérard Depardieu, die eerder wijngoederen in Anjou en in de Médoc aankocht, wil nu ook in de Languedoc wijn gaan maken. Met het oog daarop wil hij wijngaardgrond aankopen in de gemeente Aniane, in het departement Hérault. Aniane kwam eind jaren 90 in het nieuws toen het Californische bedrijf Mondavi zich daar wilde vestigen. Onder het mom van natuurbescherming verzette een deel van de plaatselijke bevolking, aangevoerd door Aimé Guibert van het bekende domein Mas de Daumas Gassac, zich tegen de plannen van de Amerikaanse multinational. Die besloot uiteindelijk van zijn plannen af te zien. Voor de Fransman Depardieu ziet het er nu een stuk gunstiger uit. Hij zou wel welkom zijn, omdat zijn plannen de natuur niet zouden schaden en omdat hij voldoende voor de grond zou willen betalen!

PORTUGAL Primeur voor Colheita Madeira
Uit Madeira zijn de eerste flessen van een nieuw, officieel erkend type wijn op de markt gekomen. Het gaat om de Colheita van het oogstjaar 1995. Een colheita moet minstens vijf jaar op hout rijpen en een jaar op fles. Anders dan bij port het geval is, waar een colheita juist voor een zeer lang gerijpt type wijn staat, gaat het bij Madeira juist om een relatief jonge wijn.

CALIFORNIË Forse uitbreiding AVA Lodi
Is men in Europa tegenwoordig bijzonder terughoudend bij het creëren van nieuwe dan wel het uitbreiden van bestaande herkomstbenamingen, in de VS lijkt eerder sprake van het omgekeerde. De AVA Lodi kreeg er in een klap 93.500 acre (ongeveer 37.500 hectare) bij, een vijfde van de bestaande omvang! Daarvan zijn 11.000 acre (4.500 hectare) daadwerkelijk beplant met wijngaarden. Lodi is daarmee nog meer dan al het geval was een van de belangrijkste districten voor de teelt van wijndruiven in Californië geworden.

ARGENTINIË Oogst 2002 beste sinds tijden
Argentinië mag dan in economisch opzicht zware tijden doormaken, voor de wijnbouw is er al vast een lichtpuntje. De oogst 2002 is er een van de allerhoogste kwaliteit geworden, de beste sinds tijden. Anders dan het buurland Chili kregen de Argentijnse wijngebieden namelijk niet te maken met slechte weersomstandigheden. Het fruit kon zodoende onder nagenoeg perfecte condities rijpen. Het hoge Andesgebergte zorgde voor de nodige bescherming. Tot de sterren van 2002 behoort de nationale druif malbec.

SPANJE Oogst 2002 gelijk aan die van 2001?
Spanje verwacht, ondanks het niet al te beste nazomerweer in een aantal gebieden, voor 2002 een oogst die qua volume ongeveer gelijk zal zijn aan die van 2001, variërend tussen 34 en 36 miljoen hectoliter.

HONGARIJE Tokaj geklasseerd als cultureel werelderfgoed Opnieuw zijn weer wijnregios opgenomen in de UNESCO lijst van Culturele Werelderfgoederen. Het gaat dit keer respectievelijk om het gebied van Tokaj en het Rijndal tussen Mainz en Koblenz,. Het Rijndal is om diverse redenen, zoals landschappelijk en historisch belang opgenomen. Tokaj daarentegen heeft zijn uitverkiezing louter en alleen aan zijn viticulturele betekenis te danken.



Copyright © 1996-2002 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum