Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Besluit status eenmansbedrijven

Nr. 2002/122
24 september 2002

Eenmansbedrijven verlost van administratieve rompslomp

Er komt een einde aan de huidige onzekerheid voor eenmansbedrijven over de status van hun werkrelatie met opdrachtgevers. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Belastingdienst werken aan een gezamenlijk besluit dat duidelijk maakt in welke gevallen zij de zelfstandige als ondernemer of als werknemer beschouwen. Dit kondigt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan in een toespraak voor het Platform Zelfstandige Ondernemers. Het besluit betekent volgens De Geus een vermindering van de administratieve lasten voor eenmansbedrijven.

De Belastingdienst geeft eenmansbedrijven, de zogenaamde zelfstandigen zonder personeel, een 'Verklaring arbeidsrelatie' als hun inkomsten als geheel beoordeeld bestaan uit winst uit een onderneming. Het UWV en de Belastingdienst blijken soms achteraf te oordelen dat een zelfstandige ook als werknemer werkt. Dit heeft tot gevolg dat in de vele twijfelgevallen nu voorzieningen voor premies WW en WAO moeten worden getroffen waarover uitvoerige correspondentie en procedures worden gevoerd.

Uitgangspunt in het toekomstige besluit van de Belastingdienst en het UWV blijft dat de opdrachtgever zelf moet nagaan of het eenmansbedrijf als werknemer werkt. Het besluit geeft aan dat bij twijfels over de aard van de arbeidsrelatie de opdrachtgever mag afgaan op de Verklaring arbeidsrelatie van de Belastingdienst. Het UWV zal bij controles achteraf alleen nog premies heffen als er duidelijk sprake is van een dienstbetrekking. 'Op deze manier worden alleen nog malverserende en nalatige opdrachtgevers met premieheffing geconfronteerd. In twijfelgevallen is immers de afgegeven verklaring doorslaggevend voor de beoordeling van de arbeidsrelatie,' zegt minister De Geus in zijn toespraak.

24 sep 02 12:08