VERENIGING VNO-NCW

Onzekerheid zelfstandigen en opdrachtgevers lijkt weggenomen

GEZAMENLIJK PERSBERICHT PZO en VNO-NCW

PZO en VNO-NCW: onzekerheid voor zelfstandigen en opdrachtgevers lijkt weggenomen

De Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en VNO-NCW hebben voorlopig positief gereageerd op de uitspraak van Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaruit blijkt dat er medio oktober een einde komt aan de onzekere positie van zelfstandige ondernemers zonder personeel en hun opdrachtgevers. Deze onzekerheid was ontstaan na de invoering van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) op
1 januari jl.. De VAR, die beoogt opdrachtgevers en zelfstandigen vooraf zekerheid te geven over hun arbeidsrelatie, kon niet uitsluiten dat iemand achteraf toch door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) als werknemer werd bestempeld. De Minister deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van PZO, waarin hij het rapport 'Zzp'ers onder het vergrootglas' in ontvangst nam van VNO-NCW-voorzitter Schraven. Tijdens de bijeenkomst werd ook de oprichting op diezelfde dag van de nieuwe koepelorganisatie voor zelfstandigen, de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers, bekendgemaakt.

Minister De Geus meldde dat hij in de loop van oktober een nieuwe richtlijn zal presenteren die regelt dat het UWV het oordeel van de belastingdienst bij het afgeven van een VAR moet en kan volgen. Het UWV mag alleen in gevallen van fraude premies voor de werknemersverzekeringen naheffen. De toets op het bestaan van een arbeidsovereenkomst komt in wezen bij de opdrachtgever te liggen. PZO en VNO-NCW - die vanaf de invoering van de VAR intensief hebben gelobbyd voor een betere regeling - zijn blij met de voortvarendheid van de Minister in dit dossier. Of de nieuwe richtlijn ook daadwerkelijk een einde aan de onzekerheid maakt, zal moeten blijken op het moment dat de tekst van de nieuwe richtlijn beschikbaar komt.

Minister De Geus gaf aan verheugd te zijn met de oprichting van de Vereniging Platform Zelfstandige Ondernemers, als koepelorganisatie voor zelfstandigen. De behoefte aan een dergelijke organisatie wordt ook bevestigd door het rapport 'Zzp'ers onder het vergrootglas' dat aan de Minister werd overhandigd. Het rapport is opgesteld door de Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO) in opdracht van VNO-NCW.

In het RZO-rapport wordt het aantal zzp'ers in Nederland - op basis van een beperkte definitie - geschat op ongeveer 140.000. Hiervan is 41% actief in de zakelijke dienstverlening, 17% in de overige dienstverlening en 13% in de bouw. Slechts 20% van alle zzp'ers is nu aangesloten bij een beroeps- of brancheorganisatie. Ongeveer de helft van de ondervraagde zzp'ers geeft aan behoefte te hebben aan een koepelorganisatie die zich richt op de (sectoroverschrijdende) belangenbehartiging van zzp'ers. Als speerpunten van deze belangenbehartiging worden genoemd het verkrijgen van een betere juridische status (zzp'ers zijn immers werkgevers noch werknemers) en vereenvoudiging van de wetgeving op het terrein van de sociale zekerheid en belastingen.

PZO beschouwt de woorden van de Minister als een belangrijke steun in de rug. VNO-NCW beschouwt de oprichting van de onafhankelijke Vereniging PZO als een zeer goede ontwikkeling, zowel voor de zelfstandige ondernemers als voor de opdrachtgevers.