Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 02/121

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

24 september 2002

Nr. 02/121

Toespraak van minister A.J. de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het Platform Zelfstandige Ondernemers op 24 september 2002 in Den Haag.

ZZPers. Zelfstandigen Zonder Personeel. Ik ga er van uit: een blijvend fenomeen. Ik wil met u de komende tien minuten een aantal aspecten van het zzp-schap langsgaan: het verschijnsel opzich, de huidige belemmeringen in de sociale verzekering, de rol van Belastingdienst en UWV, de weg naar het georganiseerd zijn en aandacht voor de arbeidsomstandigheden.

Allereerst,

ZZPers Een blijvend fenomeen

Mijn ervaring met zzpers deed ik op in een tijd van hoogconjunctuur. Er was krapte op de arbeidsmarkt en velen kozen voor deze constructie. Nu het economisch minder goed gaat zal moeten blijken hoe bestendig dit soort arbeidsrelaties zijn. Is het een incidenteel verschijnsel en verdwijnen de meesten weer rap in loondienst of is er sprake van een nieuwe, structurele beweging?

Ik denk dat deze eenmansbedrijfjes - ik heb begrepen dat het vooral mannen zijn die er voor kiezen - goed passen in een flexibele economie.

Een zzper is wendbaar en zoekt de niches in de markt. Hij kan een opdrachtgever van dienst zijn met een minimum aan bureaucratie. En hij kan een hoger inkomen verwerven buiten de CAO om.

Daarmee kan hij al met al zorgen voor de broodnodige dynamiek en flexibiliteit in de economie. En die voordelen gelden zowel in tijden van laag- als van hoogconjunctuur.

Feit is wel dat een zzper in geen enkele klassieke arbeidsrelatie past. Hij is niet in loondienst en eigenlijk ook geen kleine zelfstandige.

Ik denk wel dat ze blijvend zijn. De geschiedenis heeft altijd verschillende vormen van samenwerking en arbeidsrelaties gekend. De dominantie van het arbeidscontract, de gezagsverhoudingen in de vorige eeuw, die hoorden bij een industriële samenleving. Ik bespeur nu een trend in de Nederlandse samenleving waarin de manager steeds minder zegt doe dit, doe dat. De manager van nu faciliteert, contracteert. Sturingsmechanismes die steeds meer op output zijn gericht. Die vakmanschap veronderstellen. En in dit beeld past de zzper. Blijvend.

Belemmering in de sociale verzekering

De toegenomen diversiteit aan arbeidsrelaties en vormen van zelfstandig ondernemerschap vergen tegelijkertijd op een aantal terreinen aanpassingen in de wet- en regelgeving. Belemmeringen moeten worden weggenomen. De risicos moeten niet liggen in de sfeer van de administratieve behandeling.

De zzper vraagt terecht meer duidelijkheid en rechtszekerheid. Onduidelijkheid bestond er over de wijze waarop de arbeidsrelatie door de Belastingdienst en de uitvoeringsinstellingen (het UWV) werden beoordeeld. Dat bleek niet altijd even eensluidend te gebeuren. Het leverde verwarring op. Voor een deel is dat met de komst van de Verklaring arbeidsrelatie weggenomen. Met deze verklaring wordt nu vooraf vastgesteld of iemand fiscaal ondernemer is.

Maar ook daarmee waren nog niet alle problemen de wereld uit. De Verklaring arbeidsrelatie heeft namelijk geen gevolgen als de zzper gaat werken in een dienstbetrekking. Dan zijn er toch premies verschuldigd. Met naheffingen als gevolg waar de zzper en zijn opdrachtgever nou net niet op zaten te wachten.

Deze twee conclusies; ten eerste we hebben het over een blijvend fenomeen en ten tweede het kan simpeler brengen mij als verantwoordelijk minister tot actie.

UWV volgt Belastingdienst

Ik kan u melden dat momenteel wordt gewerkt aan een gezamenlijk beleidsbesluit van het UWV en de Belastingdienst over de toetsing van arbeidsrelaties aan de dienstbetrekking. Het is de bedoeling dit besluit volgende maand af te ronden en naar de Tweede Kamer te sturen.

Uitgangspunt in dit besluit blijft dat de opdrachtgever van de zzper zelf moet nagaan of de arbeidsrelatie een dienstbetrekking betreft. Dit vergt dus een materiele beoordeling. Als iemand een contract heeft in plaats van een aanstelling maar er is materieel geen enkel verschil, dan moet de arbeidsrelatie ook identiek behandeld worden.

Zijn er twijfels dan mag de opdrachtgever afgaan op een door de Belastingdienst afgegeven Verklaring arbeidsrelatie. Het UWV zal op grond van het besluit bij controles achteraf alleen nog een verzekering als werknemer vaststellen (en dus premies heffen) als er duidelijk sprake is van een dienstbetrekking.

Op deze manier worden alleen nog malverserende en nalatige opdrachtgevers met premieheffing geconfronteerd. In twijfelgevallen is immers de afgegeven verklaring doorslaggevend voor de beoordeling van de arbeidsrelatie.

De weg naar organisaties

Uw rapport sluit overigens goed aan op een eerder onderzoek naar zzpers, namelijk dat van Research voor Beleid, dat afgelopen voorjaar naar de Tweede Kamer is gestuurd. Daaruit komt een beeld naar voren van een gemiddelde zzper die man is, eind veertig, fulltime werkt en een meer dan gemiddeld inkomen heeft.

Het zijn geen startende ondernemers met diep in hun hart de wens ooit een florerende multinational te worden. Nee, men gaat solo. Meestal vanuit een behoefte aan vrijheid, het eigen baas willen zijn. Ze vormen een bont gezelschap. Zag je ze begin jaren negentig vooral in traditionele sectoren als bouw en vervoer, nu kom je ze werkelijk in alle sectoren tegen. Met de zakelijke dienstverlening (41%) als grote uitschieter. Variërend van interim-managers en organisatieadviseurs tot kappers en freelance journalisten.

Met die sterke stijging van het aantal zzpers kon de oprichting van een koepelorganisatie als het Platform Zelfstandige Ondernemers natuurlijk niet uitblijven. U verenigt een groot aantal categorale zelfstandigenorganisaties, waaraan, zo blijkt ook uit het zojuist door u gepresenteerde onderzoek, duidelijk behoefte is. Uw doelgroep wil zijn belangen goed behartigt zien. Socialezekerheidswetgeving, de belastingwetgeving en de juridische status voor zelfstandigen worden in dat verband het meeste genoemd. Verder is er behoefte aan dienstverlening, service en informatie op tal van andere gebieden en blijkt er vraag te zijn naar aanvullende collectieve verzekeringen.

Kortom, werk aan de winkel voor uw platform.

Arbeidsomstandigheden

Mag ik daar nog iets aan toevoegen?

Namelijk de zorg voor arbeidsomstandigheden. De huidige arbo-regels verplichten werkgevers te zorgen voor veiligheid, gezondheid en welzijn van werknemers. We hebben het hier over de relatie werkgever-werknemer. Ik vind dat die regels in principe contractneutraal zouden moeten zijn. Of het nu de baas is, de werknemer, zzper of een uitzendkracht. De Arbowet gaat over wezenlijke zaken als menswaardigheid en veiligheid. Ook de zzper zal op de naleving van de arbowet worden gecontroleerd.

Voor u een schone taak ook hiervoor aandacht bij uw leden te vragen.

Want ook hier geldt: laat het eenmansbedrijf geen hachelijke onderneming worden.